ANNONS

”Vad hände med Östlig förbindelse?”

Det är oklart om den östliga förbindelsen blir av.
Det är oklart om den östliga förbindelsen blir av.
Östlig förbindelse har fastnat i politiska processer, skriver debattören Ulf Perbo.
ANNONS

Beskedet att Östlig förbindelse i Stockholm än en gång fastnat i politiska processer är anmärkningsvärt och allvarligt för regionens framtid.

Detta agerande skapar ett demokratiskt problem eftersom inte bara en stor majoritet av medborgarna utan även en stor majoritet av de folkvalda vill ha en komplett ringled. S, M, SD, KD, C och L vill ju bygga!

De senaste år har Stockholmsregionens befolkning växt kraftigt medan infrastrukturen fått stå tillbaka. Att en stad som Stockholm inte har en ringled är anmärkningsvärt. Dagligen upplever vi konsekvenserna av detta genom långa bilköer, för­seningar i kollektivtrafiken och allt längre tid för resor i regionen.

Alla prognoser pekar på fortsatt stark befolkningstillväxt och ökning av antalet bilar som kommer att rulla på våra gator.

Resandet till och från arbetet som för många kan göras kollektivt är en mindre del av trafiken. På kvällarna ska det handlas och barnen ska skjutsas till sina aktiviteter. När Stockholmsregionen växer till tre miljoner invånare ökar resandet mellan norra och södra delarna av regionen markant. Det är en förfärande tanke hur situationen på Essingeleden och Centralbron då kommer att vara utan Östlig förbindelse.

Vi menar att principen måste vara att staten ska ha det fulla ansvaret för sådan infrastruktur som har riksintresse vilket också inbegriper full finansiering. Oavsett vilken regering som tillträder så har den ett ansvar för att återta statens ledande roll när det gäller infrastruktur med riks­intresse.

Prioriterade uppgifter för en nytillträdd ­regering är att:

Snarast ge Trafikverket i uppdrag att återuppta projekteringen av den östliga förbindelsen.

Skapa ekonomiskt utrymme för den östliga förbindelsen i den kommande nationella planen för transportsystem
2022–2033.

ANNONS

Ulf Perbo, näringspolitisk chef Transportföretagen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.