ANNONS

Handläggare kan inte allt om pass

ANNONS

Svar på insändaren ”Resebyrån kunde mer om pass än polisen” den 29 januari:

Jag arbetar som passhandläggare både i Handen och Flemingsberg och får ofta frågan om hur länge en sökandes pass måste vara giltigt efter utresa till ett specifikt land. Det är väldigt tråkigt att sökanden anser sig blivit felaktigt bemött av passenheten i Handen. Dock så har inget fel skett från passenhetens sida eftersom vi inte har behörighet att svara på dessa frågor och därför är ombedda att hänvisa de sökande vidare till ambassader, konsulat eller flygbolag.

www.polisen.se kan alla ta del av följande information: Krav på giltighetstid efter inresa i ett land. Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan. Vill du veta vad som gäller för ett speciellt land, vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat. I vissa fall kan resebyrån lämna besked.

Vi passhandläggare kan omöjligtvis vara fullt uppdaterade på samtliga länders krav vad gäller pass, visum med mera då reglerna för dessa kan ändras med kort varsel. För att de sökande ska få den absolut korrekta informationen och den smidigaste servicen hänvisar vi dem vidare till de som kan svara på frågan bättre än oss för att undvika felaktigheter.

Hoppas ni kan ha förståelse för detta.

Passhandläggare, Emelie Björklund