Haningeborna ska ha nära till lokala poliser

Två folkpartister vill stärka polisstationen i Handen.
Två folkpartister vill stärka polisstationen i Handen.

Poliserna blir fler i Haninge. Förstärkning kommer från och med sommaren till lokalkontoren i Brandbergen och Jordbro. Det är nödvändiga förstärkningar.

De senaste årens ekonomiska underskott i polisdistriktet och den pågående utredningen av en ny polisorganisation som planeras till 2015 har medfört en olycklig centralisering av verksamheten till Flemingsberg. Konsekvensen av detta är att den viktiga lokala och nära verksamheten tunnats ur avsevärt.

I dag har vi poliser i Haninge under dagtid vid närpolisstationen, samtidigt är de lokala polisstationerna i Brandbergen och Jordbro kraftigt underbemannade. Kvällar och nätter utgår all polisverksamheten i Haninge från Flemingsberg och då i konkurrens med andra områden inom polisdistriktet. Förutom att det tar tid att åka mellan de olika uppdragen är det svårt att utan kännedom om lokala förhållanden göra ett bra arbete. Det finns projekt och situationer som kräver kontinuerlig kontakt, kännedom och förtroende mellan polisen och personer i riskzoner för våld, missbruk och kriminalitet för att en positiv utveckling ska bli varaktig.Det är också ett faktum att en polisstation med begränsningar har svårigheter att vara en attraktiv arbetsplats där utveckling, utmaningar och möjligheten att se resultat av sina insatser till stor del saknas.

Att en del av dagens polisarbete kräver nationell och internationell samverkan är självklart. Det finns ingen motsättning till det lokala, nära, dagliga, långsiktiga och förebyggande arbetet med poliser som känner sitt område och är engagerade för den nära och lokala tryggheten.

Folkpartiet i Haninge kräver att Haningeborna ska ha närhet till poliser med lokal kännedom och som inger trygghet och säkerhet när situationen kräver detta. Vi vill mer.

Pia Lublin (FP)

Ledamot polisnämnden

Södertörn.

Tobias Hammarberg (FP)

Kommunalrådskandidat