”Det är svårt för oss att göra Haninges skolor helt porrfria”

Tobias Hammarberg (L).
Tobias Hammarberg (L).
Kommunalråd Tobias Hammarberg (L) skriver att han har möten med Haninge kvinnojour om tillgången till porr i Haninges skolor, men att kommunen inte har någon möjlighet att stoppa elever som konsumerar porr via sina privata enheter.

Den 25 juni publicerades här en artikel av Kim Loeld och Petra Sundqvist från Haninge Kvinnojour med rubriken ”Vi måste börja prata om porren”.

I artikeln argumenterar man för att Haninges skolor och förskolor ska vara porrfria zoner och att det ska finnas så kallade porrfilter.

Det är lätt att få uppfattningen om man läser debattartikeln att sexualiserat våld bara är ett klick bort.

Personal kan begära att ta bort filtret viss tid om undervisningen så kräver

Tobias Hammarberg (L)

Jag vill gärna upplysa vårdnadshavare och övriga kommuninvånare att kommunens nätverk, och därmed alla verksamheter inom utbildningsförvaltningens område, har webbfilter som filtrerar bort bland annat porr, tillverkning av bomber och tillverkning av knark.

Personal kan begära att ta bort filtret viss tid om undervisningen så kräver.

Kommunen har dock ingen möjlighet att styra över vilka sidor som elever besöker med sina privata enheter uppkopplade med privata mobilabonnemang.

Därför är det svårt att uppnå artikelförfattarnas önskan om att skolorna ska vara helt porrfria zoner.

I artikeln skriver man också att man efterfrågat ett möte med politiker för att diskutera frågan.

Jag vill förtydliga att redan den 23 april träffade jag Kvinnojouren och Tjejjouren just i syfte att diskutera de här viktiga frågorna och vi kom då överens om ett uppföljningsmöte nu i mitten av september.

Tobias Hammarberg (L)
Kommunalråd och ordförande
i grund- och förskolenämnden