Hemfosas skogsområde riskerar att bli skövlat

Stockholms stad håller just nu på att sälja ut en äldre blandskog i Hemfosa. En lång och slingrig sträcka av Sörmlandsleden till och från Transjön ingår. Det här är ett mycket uppskattat utflyktsmål för scoutgrupper, skolklasser, svampplockare och fågelskådare både från kommunen och från hela Storstockholm, eftersom skogen är så lätt att nå från pendeltågsstationen.

Delar av skogen är nästan lika gammal och artrik som urskogen i Tyresta nationalpark, men mycket lättare åtkomlig för allmänheten. Företaget som förmedlar skogen, Areal, skriver på sin hemsida att merparten av skogen är 115–120 år gammal. Det är sällan en så fin naturskatt ligger så nära en pendeltågstation. En naturskatt som nu riskerar att förvandlas till stubbar och traktorspår.

Vi är många som länge varit besvikna på Sveriges hänsynslösa attityd mot skogen. Här har politikerna i Haninge kommun en perfekt chans att förvärva en naturpärla som skulle komma hela kommunen till gagn. Säljannonsen finns på www.areal.se. Alla vi som vill fortsätta njuta av den här vackra skogen ber er i kommunen att lägga ett bud. Det är era kommuninvånare värda, och skulle visa att ni menar allvar med att Haninge är en vildmarkskommun.

Insändarskribenten menar att skogen i Hemfosa är i klass med Tyresta.