ANNONS

”Hemtjänstaxan höjs – men mindre tid för hjälp och empati”

hemtjänst
"Vi som vill göra ett bra jobb och vara lite empatiska mår ju inte bra", skriver vårdbiträdet Gunilla Söderberg.
"Vilken höjning kommunen har gjort, från 87 kronor i timmen till 203 kronor", och samtidigt drar man ner på tiderna, skriver vårdbiträdet Gunilla Söderberg.
ANNONS

Det har varit mycket skriverier om hemtjänsten den sista tiden, här kommer mera.

De så kallade fattigpentionärerna kommer inte att ha råd med hjälp, om de inte får hjälp av socialen. Vilken höjning kommunen har gjort, från 87 kronor i timmen till 203 kronor, det är inte klokt! En av mina kunder som bara har hjälp med inköp och städning fick en höjning med 400 kronor i månaden.

Inte nog med det, man drar ner på tiderna. En del som har färdiga matlådor har 15 minuters måltidshjälp. Ta av sig kläderna, hämta lådan i kylen, värma i micron lägga upp på en tallrik, ta fram bestick och något att dricka. Sedan är det dags att gå, ingen tid att sitta ner en liten stund. Och vem diskar? Det har redan varit nerdragningar tidigare, inköp från 1 timma till 30 minuter, städning från 90 minuter till en timma, som tydligen ska dras ner ytterligare.

Vi som vill göra ett bra jobb och vara lite empatiska mår ju inte bra. Det är flera hemtjänster i Sollentuna som lagts ner på grund av olönsamhet. Några fick sluta på grund av fusk vilket är vidrigt. Jag jobbade i nio år på Solom. Första mötet jag var med på fick vi reda på att vi gick med förlust.

Hur ska detta sluta. Dessa stackars pensionärer som har byggt upp vårt land får allt sämre hjälp, eller rättare sagt, en hjälp av stressad personal som gör så gott de kan på kortast möjliga tid.

Ska det verkligen vara så här? Vi måste ha råd med våra gamla. Jag har jobbat 
19 år i denna bransch och har inte tänkt sluta än. Men jag vill ta hand om mina kunder så bra som möjligt, vilket jag gör.

Jag har hög stresströskel, men de som inte har det riskerar att gå in i den ökända väggen.

Gunilla Söderberg, vårdbiträde

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.