Historielöst att förneka Förintelsen

Det är ingen som kan ha undgått att via allehanda media informerats om att det är 70 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades av Röda Armens trupper i januari 1945.

Trots att övertygande bildbevis och journalfilmer visar att Förintelsen har ägt rum, finns det människor som ifrågasätter eller helt förnekar att den överhuvudtaget skett, eller inte hade sådan omfattning som beskrivs.

I Sverige har nynazistiska organisationer och Radio Islam gjort sig kända som förintelseförnekare. Man hävdar öppet att den rådande bilden av Förintelsen är en produkt av en avsiktlig judisk konspiration i syfte att förvränga fakta. Det är alltför många människor i världen som fortfarande hävdar den teorin.

För den vetgirige, ung som gammal, finns det som sagt oändligt mycket material att tillgå som berättar om ett inhumant samhälle i en inte alltför avlägsen mörk historia. I bland annat dokumentärfilmen ”Night Will Fall”, av Sidney Bernstein och den senare mycket berömde långfilmsregisören, Alfred Hitchcock, skildras vad som möter de allierade trupperna i nazisternas befriade koncentrationsläger 1945.

Men det finns de som ändå hävdar att dokumentärfilmen handlar om ett gigantisk falsarium! De fasansfulla koncentrationslägren och förföljelserna under andra världskriget får helt enkelt inte hända igen, men såsom världen utvecklas i dag är man inte längre säker på den saken.

George Bernard Shaw lär vid något tillfälle ha yttrat de numera bevingade orden: ”Av historien lär vi oss att vi ingenting lär av historien”!

Jack Michael

Någon har lagt blommor där spåren slutar vid förintelselägret Auschwitz-Birkenau i sydöstra Polen.

De fasansfulla koncentrationslägren och förföljelserna under andra världskriget får helt enkelt inte hända igen.