Hjälp djuren att överleva vintern

Jag uppmanar alla att hjälpa våra vilda djur att överleva vintern. Stockholms stad har ställt ut några få fågelbord i våra parker men det är få som lägger ut mat där. Vi har fullt med änder och svanar som behöver hjälp i Karlbergskanalen och vid Lilla Essingen. Vi har sedan ett par år tillbaka en rådjursfamilj som lever i skogen bakom Karlbergs slott.

Fåglarna i vattnet har det tufft varje vinter och när isen lägger sig finns endast ett litet utrymme för dem att vara på och då är mattillgången mycket begränsad om inte människan hjälper till.

Varje år dör massor med djur av köld till följd av hunger under vintern och med små medel kan även människor i innerstaden hjälpa dem. Man kan enkelt göra fågelmat själv genom att smälta smör och blanda i massor med havregryn, och om man vill även tillsätta kokosflingor, nötter, solroskärnor och andra korn. Häll smör/gryn-blandningen i en påse och lägg i kylen för att stelna till färdig fågelmat fylld med energi. Tänk på att fåglar ej tål mögligt bröd, det är stor risk att de dör av detta.

Tack för att vi tillsammans bryr oss om våra djur och vår natur.

BRA VINTERMAT TILL DJUREN:

Trastar, starar och sidensvans: Halverade äpplen. Men ta in frukten över natten så att den inte fryser, annars kan fåglarna inte äta av den.

Blåmes, talgoxe, pilfink: Solrosfrön och hampafrön. Talgbollar. Även undulatfrön är bra mat.

Gärdsmyg och rödhake: Blanda leverpastej med havregryn. Finhacka i mycket små bitar och lägg ut under trappor eller buskar.

Svanar och änder: Krossad säd. Näst bäst är wienerbröd. Även vanligt bröd är bra men helst ska det inte vara för grovt.

Rovfåglar: Färskt eller fryst kött. En annan tjänst man kan göra rovfåglarna är att flytta påkörda djur från vägarna. På så vis minskar risken att fåglarna blir påkörda.

Ugglor: Lägg ut mat till småfåglarna, den lockar även fram möss och andra smågnagare som blir lättare för ugglorna att komma åt.

Rådjur: Äpplen och morötter i bitar.

Harar: Hel eller krossad säd.

Djur- och naturvän