Hjälp tiggarna med ett 90-konto

Klottret breder ut sig i stan. Genom att majoriteten i Stadshuset tagit bort 24-timmars-visionen sprids klottret nu i en rasande fart. I tunnelbanan, på byggnader, längs med pendeltåg, på lyktstolpar etcetera. Sedan i höstas är förändringen tydligt. Minns för två år sedan när jag hade vänner på besök från Danmark, de var saliga över hur rent och fint det var i Stockholm och hur lite klotter det fanns. I dag tycker de annorlunda.

Tiggarna ökar i antal. Gatubilden har förändrats. Mängder med skräp och säckar ligger i högar under broar och på trottoarer. Tältlägren sprids med snabb hastighet både inne i stan och i skogspartier i förorterna. Sverige och Stockholm gör ingenting för att tillämpa den lagstiftning som finns.

Det innebär att det är okej att tälta hur länge man vill inne i stan, det är okej att slänga skräp var man vill, det är okej att ta allmän mark i anspråk för att slå upp sin friggebod.

Jag tänker att vi måste sluta lägga pengar i tiggarnas pappmuggar. Vill vi skänka pengar så ska vi göra det smart. Varför finns inget 90-konto där pengarna går till uppbyggnad av skolor och företag för de utsatta romerna i deras hemland? Utbildning och företagande är de enda sätten att skapa förändring på riktigt.

Invandringen ökar med rasande fart. Samhället förändas och utanförskapet blir mer och mer påtagligt. Känns som om Sverige är på väg gå mot att bli ett land med parallella system, kulturer, värderingar och språk. Vi pratar ofta om företagskultur som ett kitt och som något positivt, men vad händer om det gemensamma samhällskittet luckras upp?

Judar tvingas fly för att de blir trakasserade. Hatet spirar till den grad att de tvingas bryta upp sina liv, lämna sina hem och vänner. Det kan låta som om jag pratar religiös förföljelse i Irak eller Syrien, men det händer faktiskt här hos oss – i Sverige.

När är det bögarnas tur att känna skräck?

Johan