Höj skatten och låt våra ungar spela boll gratis

I Solnas bugdet för 2013 kan vi läsa att kommunen måste spara. Man har upptäckt att det finns för mycket personal i skolor och förskolor. Här ska man spara fem miljoner kronor. Kulturskolan är också för dyr. Den kan klara sig på en miljon kronor mindre.

Genom att stänga biblioteket i Bergshamra måndag och fredag har man sparat 400 000 kronor. Barn och ungdomar har hittills kunnat använda idrottsplatser och hallar utan kostnad. Nu ska de betala för varje timme. Man skriver också att det här bara är början. 2014 och 2015 ska man skära bort sex miljoner kronor till på kultur och fritid. Vadan denna hastigt påkomna spariver?

Många undrar om det hänger ihop med den rad oförutsedda utgifter som den nya arenan redovisar. Tjugo miljoner måste in för att täcka oplanerade startkostnader och sedan går kommunen in och ger förlustgaranti för kommande driftsunderskott. Och vi vet att det kommer såna – i mångmiljonklass.

Oavsett vad som händer är det dålig tajming att nu börja skära i kultur- och skolbudgetar.

Bättre vore att bita i det sura äpplet och planera för att ro hem arenaäventyret, då det nu ändå inte finns någon återvändo.

Solna har den lägsta kommunalskatten av Sveriges 290 kommuner, 17,12 kronor på varje hundralapp vi tjänar. Om vi höjde skatten till 17,22 kan vi ändå ståta med Sveriges i särklass lägsta skatt. Men vi skulle få in 12 miljoner kronor till kommunkassan. Med de pengarna slipper vi skära ner på personalen i skolor och förskolor, vi slipper slå sönder Kulturskolan, vi kan öppna stängda biblioteksdörrar och låta barnen använda bollplanen gratis – som hittills. Det skulle ändå bli fem miljoner kronor över till att satsa på till exempel nergångna skolgårdar. Det skulle också vara lättare att svälja förlusterna på arenan, när man slapp misstänka att det är barn och ungdom som ska betala kalaset.