Hur kan grodor vara viktigare än småbarn?

De två senaste vårarna har det med hjälp av plastskärmar och hinkar pågått någon slags inventering utefter Spångavägen nära Bromma kyrka av var och hur många grodor som söker sig över vägen.

Det påstås att många blivit överkörda. Själv har jag kört gatan dagligen i över 40 års tid och inte sett en enda groda, varken levande eller död. Hur står det egentligen till? Hur många har fångats i hinkarna?

I sommar anordnas nu något slags ledvägar och tunnlar under Spångavägen så att grodorna ska få fri passage. Förra året byggdes vägen om på denna sträcka. Det förde med sig att alla tidigare trafikljus plockades bort. I stället byggdes en rondell och något slags hastighetsbegränsande vägbulor. Nyttan är begränsad för man lär sig snabbt att passera utan att bromsa nämnvärt. För motorcyklar är det fritt fram.

Dagligen är det många barn som måste korsa den trafikerade vägen för att komma till skolan vid Åkeshov. Man blir förskräckt över hur skattepengar slösas bort på kanske meningslösa åtgärder. Däremot struntar man tydligen mer eller mindre i skolbarnen.

Förnuftet?

Riksintresset ger också oproportionerliga konsekvenser för husägarna i till exempel Södra Ängby.