ANNONS

Hur kan vi hjälpa tiggarna i Solna?

ANNONS

Jag går hem för att äta lunch. Snöregnet blåser i ansiktet. Det är en dag då man vill in i värmen. Utanför pizzerian sitter en kvinna insvept i filtar och ett stort vitt täcke. Hon följer mig med blicken.

I trappan ner till tunnelbanan står en man på knä. Han stod där i morse när jag gick till jobbet. Kvinnan har jag inte sett förut men mannen har varit här i ett par veckor.

När jag går tillbaka efter lunchen är de kvar. Jag stannar framför kvinnan och frågar om hon pratar engelska men hon svarar, förmodligen på rumänska, och visar fem fingrar och säger ”cinco niños”.

Det här är inte människovärdigt! I Sverige 2014 sitter två vuxna människor på marken och ber om pengar för sitt leverne. Det måste finnas något vi kan göra för att dessa människor inte ska behöva tigga på gator och torg.

Det debatteras mycket i media hur vi ska förhålla oss, ge eller inte ge pengar. Är det organiserat?

Jag ringde upp ansvariga i socialförvaltningen. Jag fick veta att några har tagit emot att få resan hem betald.

Finns det barn med i bilden kan man agera men just nu verkar det som om man har insett detta och lämnar barnen hos släktingar i hemlandet.

Den fria rörligheten inom EU gör att det inte är olagligt att komma hit och tigga. Ska Sverige förbjuda tiggeri? Nej, det kan inte vara en lösning för en människa som befinner sig i nöd. Att tigga måste få vara den sista möjligheten att klara livhanken men samhällets skyddsnät måste dessförinnan aktiveras.

Problemet måste lösas nationellt och på EU-nivå. Detta tar tid och frågan är vad vi gör i nuläget. ”Bjudkaffe” är en sympatisk idé för hemlösa men inte någon lösning för alla som kommer hit för att få ihop pengar.

ANNONS

Solna är känt för sin företagsamhet och entreprenöranda. Hur hjälper vi dessa medmänniskor?

Göran Thingwall

Bergshamra

ANNONS