ANNONS

Ideellt arbete skapar stort värde – Hur kan det uppvärderas?

Marionetteatern kommer till Skarpnäcks kulturhus - Helena Nilsson är konstnärlig ledare
Frivilligorganisationer förväntas ta hand om mycket i det sociala, liksom många gör inom kultursektorn, menar insändaren.
Glöm inte bort de ideella organisationer och kulturföreningar som drivs med små ekonomiska marginaler, men som genererar väldigt mycket för samhället. Det menar insändaren Anders Skarin.
ANNONS

Vi som växte upp på 60- och 70- talen trodde att stat och kommun skulle förse oss med skola, sjukvård och kultur. Så är det inte längre.

Privatiseringar och nedmontering av anställningstryggheten mm har förändrat synen på ideellt arbete. Då när tryggheten var inbyggd i systemet kunde många delta i det ideella på fritiden och ändå ha ekonomin säkrad.

Nu räknar man kallt med att frivilligorganisationer tar hand om mycket i det sociala, liksom många gör inom kultursektorn. Föreningslivet är jätteviktigt för samhörighet och gemenskap men det är oftast inget man kan leva av. Till slut vilar väl allt på pensionärsinsatser…

Nu i coronatider märks en stor oro i förenings- och kulturlivet där man vilar på en ideellt baserad grund. Många har väldigt små marginaler och ingen kan leva på luft. Nu när banker och företag hjälps med extra ekonomiska bidrag så hoppas jag att man inte glömmer bort kulturföreningarna och de som bygger på ideellt arbete. Ofta lever de små kulturaktörerna på små, små bidrag som genererar otroligt mycket mer.

Som Marc Broos på Alma Löv sa ”Tyvärr ses satsade pengar fortfarande som bidrag o inte som investering. Det är inte jag som borde vara tacksam , utan de som delar ut pengar får vara glada att det finns idioter som gör något. Pengarna är väl investerade. Detta vi gör skulle i samhällsregi kosta det tio- eller hundradubbla”.

 

Anders Skarin
Pensionär

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.