Idrott på is behöver en längre träningssäsong

Vallentuna ishall är stängd för säsongen. Vårlökarna har bara precis tittat upp över jordkanten och vi går fortfarande klädda i stora vinterjackor. Men för hockey­spelare och konst­åkare är säsongen över för den här gången.

Argumentet att stänga både A- och B-hallen på Vallentuna IP vecka 9 respektive vecka 12, är att kylaggregatet är så utnött och dåligt att det inte håller längre in på säsongen. Att utrustningen är dålig har man känt till i många år, men utan att åtgärda det.

En längre säsong skulle också locka fler att börja med isidrott. Så länge vi kan komma ihåg har diskussionen pågått om istiderna. Vallentuna Konståkningsklubb, Ormsta HC, VBK ishockey, alla klubbar vill ha mer istid. Är det inte på tiden att vi backar upp detta krav?

Vallentuna har ett hockeylag i division ett, vi har konståkningstalanger som tävlar i internationella tävlingar. Det är inte rimligt att bara satsa på fotboll med argumentet att fler håller på med denna idrott. Det krävs satsningar och att man skapar goda förutsättningar för att få fler intresserade.

Konståkning är en växande tjejsport där vi nu på riksplanet har vi riktigt duktiga åkare, till exempel systrarna Joshi och Victoria Helgesson som kom fyra och femma på EM tidigare i år. Om vi ska få nya talanger krävs att vi i Vallentuna erbjuder tränings­möjligheter, inte bara på vintern.

Förra året inkom en skrivelse till kultur- och fritidsförvaltningen undertecknad av Vallentuna Konståkningsklubb som hade starka önskemål att förlänga öppethållandet av ishallen. Alliansen med Moderaterna i spetsen röstade snabbt ner detta.

Socialdemokraterna inser att Vallentuna är en framtidskommun med hög inflyttning, och anser att vi måste skapa goda förutsättningar för kommunen att växa och utvecklas. En del av den utvecklingen finns på fritidsverksamheterna i kommunen. Alla barn och ungdomar borde få möjlighet att ägna sig åt den aktivitet man vill utan att ekonomin eller bristen på anläggningar ska grusa förutsättningarna.

Frida Ekberg (S) ersättare ­i ­fritidsnämnden i Vallentuna

Det är inte rimligt att Vallentuna ishall ska stänga för säsongen så tid­igt, anser Frida Ekberg (S).arkivbild

Att utrustningen är dålig har man känt till i många år, men utan att åtgärda det.