ANNONS

”Kom igen nu Hollywood, bättre kan ni”

"Ge mig mer" – ur filmen Top Gun.
"Ge mig mer" – ur filmen Top Gun.
Jens Kassnert skriver om nostalgin i filmmusiken från 80- och 90-talet och frågar sig om varför det inte görs lika bra filmmusik idag.
ANNONS

Det silvergråa jetplanet rusar fram i flera hundra kilometer i timmen. G-kraften i svängarna pressar varje muskel i kroppen till sprängningsgränsen och din wingman ropar något om fiender klockan 6. Men i huvudet hörs bara Kenny Loggins och hans låt Danger Zone på högsta volym.

Jag pratar självklart om kultrullen Top Gun och ställer mig frågan: Varför görs det inte lika bra filmmusik idag som på 80- och 90-talet?

Då släpptes det klockrena plattor till filmer som Dirty Dancing, Bodyguard, Young Guns 2, Pulp Fiction och såklart Top Gun.

Kommer ni ihåg musiken från den senaste filmen ni såg? Jag gör inte det.

Jens Kassnert

Idag musiksätts många storfilmer med pampiga instrumentala stycken av typ Hans Zimmer. De låtar som fått en Oscar för bästa låt sedan 2010 är fyra av dem från barnfilmerna Toy Story 3, Frost, Mupparna och Coco.

Nu säger inte jag att det är fel på pampiga Zimmerlåtar eller att ”Let it go” ekar i hemmet när dottern sjunger. Jag får gåshud av scenerna i Gladiator, Pirates of the Caribbean och Lejonkungen men jag behöver något mer.

Kommer ni ihåg musiken från den senaste filmen ni såg? Jag gör inte det. För mig känns det ofta för anonymt och jag registrerar inte längre musiken på samma sätt idag.

Nej, kom igen nu Hollywood, bättre kan ni!

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.