ANNONS

”Inbrotten måste minska i Järfälla”

inbrottkollage
Inbrotten måste minska, skriver insändarskribenterna.
Järfällas medborgarlöfte måste innehålla insatser mot bostadsinbrott, tycker insändarskribenterna.
ANNONS

Järfälla ligger på tredje plats i landet när det gäller risken att råka ut för villainbrott.

Under 2017 var antalet polisanmälda inbrott per småhus 2,7 procent, jämfört med 0,7 procent för hela riket. I Järfälla ökade också inbrottsrisken mest jämfört med 2016, enligt en rapport från Villaägarna.

För Järfällas småhusägare är det förstås oroväckande.

Att råka ut för ett villainbrott är en integritetskränkning. Inte nog med att man blir bestulen, någon har varit inne i bostaden.

Villaägarna kräver att regeringen och polisen prioriterar villainbrotten så att antalet villainbrott minskar varaktigt. Fler tjuvar måste sättas fast och det brottsförebyggande arbetet stärkas.

Enligt polisen ligger internationella ligor bakom ungefär hälften av inbrotten. Ligorna bygger upp en infrastruktur i landet och inbrotten riskerar att öka. Ligorna måste punktmarkeras och utflödet av gods stoppas.

Det handlar också om att förhindra att livstidskriminella och ungdomar begår inbrott. Medborgarlöften är en modell där polisen och kommunen tillsammans driver och leder det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Medborgarlöften finns numera i nästan alla kommuner, även i Järfälla.

Men trots att risken för villainbrott är så hög i Järfälla saknar Järfällas medborgarlöfte insatser mot bostadsinbrott.

Medborgarlöften bör inriktas mot villainbrott genom långsiktiga och varaktiga kampanjer för till exempel grannsamverkan, dna-märkning med informationskampanj samt genom förstärkt polisnärvaro där ett inbrott skett eftersom inbrottsrisken då är förhöjd för närliggande fastigheter.

ANNONS

Vi vill minska antalet villainbrott i Järfälla.

Därför uppmanar vi polisen och Järfällas kommunpolitiker att komplettera sina medborgarlöften med konkreta åtgärder mot villainbrott.

Jonas Åskag, Ordförande Föreningen Villaägare i Järfälla och Lena Rönngren Røssing, Regionchef Villaägarna region ABC

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.