Min lokala hjälte

Inför valet vill vi ha ett bättre politiskt klimat

Öppet brev till Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö:

Vi skriver till dig med några önskningar. Vi vill att du står upp för yttrandefrihet och en öppen, levande demokrati i Tyresö. Här är en önskelista ifrån oss:

Skriv gärna om vår politik och skillnaderna gentemot er, men vilseled inte och håll i sär sak och person.

Censurera inte företrädare för andra partier med falska anklagesler om att de ägnat sig åt personpåhopp och att inte hålla sig till ämnet när de rakt och ärligt bemöter felaktiga och förvrängda artiklar om sin politik och sig själva i er tidning ”Vi i Tyresö” som länkas på er Facebook-sida.

Blockera inte andra partiers företrädare så att de inte kan bemöta artiklarna.

För en mer seriös hantering av politiken och kommunen efterlyser vi tydligare och striktare roller och funktioner mellan till exempel Moderata partiet, kommunen och invånarna. Det var därför bra att ni backade från kommundirektörens förslag att utse en tillförordnad kommundirektör som samtidigt sitter i fullmäktige för Moderaterna, efter påpekande av Miljöpartiets representant i kommunstyrelsen.

Bjud in kommuninvånarna till öppna nämnd- och styrelsemöten, där de kan ta del av beslutsfattandet och lyssna på beslutsfattarna.

Inför allmänna frågestunder i fullmäktige och i nämnder.

Öka ungdomars inflytande genom till exempel ungdomsråd.

Inför korta webb- och tv-sända debatter inför fullmäktige.

Inför kommande val 2014 vill vi:

Se en plan för ett höjt valdeltagande, med fokus på de val­distrikt med lägre valdeltagande än 70 procent.

Kampanja med vår politik utan en överhängande rädsla för att ni ska stjäla vår valkampanj.

Vi önskar ett trevligare politiskt klimat i Tyresö, där vi alla kan ägna oss åt att i huvudsak driva politik för ett bättre Tyresö. Självklart kommer ni och vi att kritisera varandras politik, det är bara bra och kan vara förtydligande för medborgarna. Däremot vill vi försöka minimera det smutskastande kampanjandet. Vi sträcker ut våra händer till dig.

Marie Åkesdotter och Peter ­Bylund, gruppledare och språkrör för Miljöpartiet i Tyresö

Två miljöpartister har en önskelista till kommunstyrelsens ordförande.

arkivbild

Vi önskar ett trevligare politiskt klimat i Tyresö, där vi alla kan ägna oss åt att i huvudsak driva politik för ett bättre Tyresö.