Ingen dispens när de sjuka tvingas flytta

Det är fel att äldre med begräsad ekonomi kan tvingas betala dubbelt för boende, menar insändarskribenten.
Det är fel att äldre med begräsad ekonomi kan tvingas betala dubbelt för boende, menar insändarskribenten.

Nog är det väl ett stort fel på detta samhälle och på våra politiker när det gäller äldrevården.

En man flyttar in på Enskededalens servicehus. Han får betala 4 400 kronor i hyra. När allt är betalt – el, mediciner, mat med mera – har mannen kvar 276 kronor att ha till sig själv.

Sedan blir mannen sämre och måste flytta till Stureby vård och omsorg. Där får han betala hyra med el inräknat 4 880 kronor. På det kommer kostnader för mat.

När han var tvungen att flytta på grund av sin sjukdom till annat boende så fick han tre månaders uppsägningstid på Enskededalens servicehus. Men hur ska han kunna betala denna hyra plus den nya hyran? Det är ju en omöjlighet med en liten pension.

När man begär uppskov med detta så svarar de att max en månad, sedan går det till Kronofogden.

Fy skam säger jag, när man är 85 år så vill man väl ha lite lugn och ro och ska dagarna sluta med att Kronofogden tar det sista man har.

Nu får regeringen faktiskt ta och titta på detta och förändra för det kan bara inte få fortsätta. Vi betalar våra skatter för vård och omsorg och vi ska bli väl omhändertagna när vi själva inte klarar oss längre!

Kanske dessa privata servicehus ska bort så de slipper sko sig själva, för med vinst går de ju annars hade de lagt ner omedelbart, det kan ni lita på!

Nej, ställ upp alla anhöriga till de äldre och gör något åt saken för de har ställt upp för oss yngre. Snart är vi där själva och vad gör vi då när ingen ställer upp på oss!

Tänk efter!