Ingen naturlag att hyran höjs varje år

De flesta politiker i Stockholm tycker att hyrorna ska fortsätta höjas inom Stockholms allmännytta varje år. Jag kan förstå att högern med Moderaterna i spetsen vill att det ska bli dyrare att bo, då ökade klyftor gynnar deras väljare som kan bo kvar i stan.

Stockholm blir allt mer segregerat och nyproducerade lägenheter kan inte efterfrågas av folk med normala inkomster. Hyreslägenheterna med rimliga hyror ombildas till bostadsrätter i rasande takt, och det blir svårare och svårare att hitta bostad även med många år i bostadskön.

Mest överraskande är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tyst accepterar en sådan politik. Det finns ingen automatik som säger att hyrorna måste stiga varje år i kommunalt ägda lägenheter. De kommunala bostadsbolagen har redan nu en stark ekonomi och miljarder delas ut till stadskassan. Det är pengar som kan användas för att renovera och bygga nytt. Utan att hyrorna höjs ytterligare. Inflationen är obefintlig. Räntorna lägre än någonsin.

Alla tjänar på ett tillfälligt hyresstopp. Stockholm måste få vara en plats där folk med olika inkomster och bakgrund har råd att bo.

Linnea Håkansson