ANNONS

Insändare: ”Avstånden i Täby motiverar lokala bibliotek”

Bygg fler bibliotek istället för att lägga ner, uppmanar skribenten.
Bygg fler bibliotek istället för att lägga ner, uppmanar skribenten.
ANNONS

En av Sveriges rikaste kommuner med en liberal politiker vid rodret, Robert Stopp, avser att stänga lokala bibliotek. Vart har pengarna tagit vägen?

I bibliotekslagen som gäller från 2014 fördes stora delar av Författarförbundets remissyttrande in. Författarna är garantin för fungerande yttrande- och åsiktsfrihet som kommuninnevånare, oavsett kulturell bakgrund, ska ha tillgång till.

Erbjuder politikerna i Täby sina invånare en upplyst kulturpolitik när de stänger bibliotek? Gratis till alla folkbibliotek i Sverige, cirka 290, distribueras varje år 700 nyutgivna titlar. Går den informationen ut till läsarna? Känner alla till det? Varför stödjer staten? För att biblioteken är ett offentligt rum i det öppna samhället. Och det ska vi starkt och stabilt värna om. Det ska politikerna också förstå.

Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning. Hur ska barn och ungdomar kunna lära sig analys av skönlitterära texter och fakta om de inte har tillgång till mer än en bok i ämnet?

De lokala/filialerna biblioteken i Hägernäs, Gribbylund och Skarpäng som ligger i anslutning till skolor är i riskzonen. Författarförbundet anser att även skolbibliotek ska bemannas av professionellt utbildad personal. Inom ramen för den pågående utredningen om Nationell Biblioteksstrategi har Författarförbundet framfört det kvalitetskravet.

Det är bibliotekens roll att erbjuda medborgarna tillgång till det litterära samtalet och det som skrivs i samtiden. Viss verksamhet på biblioteken i Täby kan jag personligen, som författare, ställa mig frågor kring. Det är bland andra: ”Vi mäter solrosorna som planterades på påsklovet och har prisutdelning.” ”Julpyssel, sportlovspyssel, påskpyssel.”

Sysslar inte förskolan, fritids och lägre klasser i skolan med tillräckligt mycket pyssel i den pedagogiska formen?

Det geografiska avståndet i Täby kommun motiverar närheten till lokala bibliotek, beställningar från andra bibliotek är en utmärkt service åt låntagare. Folkbibliotekens uppdrag är inte nedläggningar. Bygg fler!

Monica Odén Berggren, Författarförbundets regionombud i Stockholms län

ANNONS

Vad anser du? Skriv en insändare här!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.