ANNONS

Insändare: ”Riv upp beslut om Reactor”

"Riv upp beslut om flytt av Reactor."
"Riv upp beslut om flytt av Reactor."
Föreningen Förorten mot våld, kräver i ett öppet brev att beslutet om ungdomshusets flytt till Husby centrum rivs upp.
ANNONS

”Det är med stor oro som vi tar del av uppgiften om att Reactor ska flytta till Husby Centrum. Ett beslut som fattats utav tjänstepersoner i förvaltningen och som varken förankrats med lokalpolitiker eller boenden i området.

Stadsdelsdirektören i Rinkeby-Kista Ulla Thorslund menar att Reactors nuvarande lokalerna är dåliga och att ingen vill reparera. Vidare refererar hon till att polisen tycker det är stökigt och att det är en illa vald plats.

Det vi vet är att Husby och även Järva som helhet är ett område som drabbats av skjutningar där allt fler unga män mördats på senaste tiden. Det är också ett område som drabbats hårt av den stigande ojämlikheten då vi ser allt fler barn som växer upp under barnfattigdom. Ett område där skolan idag är ojämlik och alltfler familjer bor trångt.

En flytt kommer sannolikt göra att verksamheten tappar den mångfald som man kämpat för

Förorten mot våld

Att i det här läget flytta fritidsgården till centrum som med stor sannolikhet kommer innebära att man tappar delar av sin kärnverksamhet då lokalerna inte kommer vara fullt ut anpassade ser vi som ett stort problem.

Reactor har genom sin verksamhet lyckats med att locka till ungdomar både killar och tjejer.  En flytt kommer med stor sannolikhet göra att verksamheten tappar den mångfald som man så länge kämpat för. Vi blir kontaktade redan nu av många tjejer som oroar sig för att inte kunna dansa längre. Lösningen för att hantera de problem som vi idag har i Järva är ju inte genom att skära ner eller flytta på de ungdomsgårdar som vi har utan snarare genom att se till och satsa på fler mötesplatser.

”Beslutet fattat över invånarnas huvud”

Vi ser allvarligt på att stadsdelsdirektören fattar beslut över invånarnas huvud och inte förankrar detta med lokalpolitiker. Att fatta beslut genom att referera det till uttalanden som görs från polisen ser vi inte som starka skäl nog. Polisens har en viktig roll i vårt samhälle men att försöka måla upp en förenklad bild av att allt löser sig genom en flytt tror vi inte på. Det är heller inte upp till polisen att avgöra vilka verksamheter som ska stängas eller inte.

Stadsdelsdirektören borde istället fokusera på att ta tag i de utmaningar som vi idag har i våra stadsdelar snarare än att stänga ner de få fritidsgårdar som vi har och som många är engagerade i.

ANNONS

Vi kräver att man river upp beslutet om att flytta Reactor och involverar civilsamhället i beslutsprocessen. Det vi behöver är fler mötesplatser inte färre”.

//Förorten Mot Våld

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.