ANNONS

Insändare: ”Bygg för unga i Täby Park”

Bygg kommunala hyresrätter på galoppen, anser skribenterna.
Bygg kommunala hyresrätter på galoppen, anser skribenterna.
ANNONS

Sista loppet på Galoppen har gått och nu har vi chansen att bygga framtidens bostäder i Täby. Bostadsbristen akut – inte minst för våra unga vuxna. Vi har nu under lång tid sett hur lägenhetspriserna skjutit i höjden. I Täby har antalet hyresrätter också minskat på grund av ombildningar till bostadsrätter.

I Fokus Bäst Att Bo (2016) lyfts fram att Täby ligger på plats 109 av landets 290 när det gäller att vara en attraktiv kommun för unga att bo i. Bostadssituationen är stor del i detta. Unga tvingas flytta härifrån. I Täby Park, före detta galoppfältet, planeras nu för minst 6 000 bostäder. Täbys alliansstyre prioriterar där, liksom i övriga kommunens nybyggnadsområden, bostadsrätter. Det trots att det redan finns gott om bostäder med äganderättighet i vår kommun. 10–15 procent av bostäderna är det sagt ska byggas som privata hyresrätter i Täby Park, inget garanterar dock att de förblir hyresrätter.

Vi Socialdemokrater har länge krävt att minst 30 procent av de nya bostäderna som byggs bör vara hyresrätter i olika former. Bostäderna bör ha en rimlig prisbild. Vi vill även att kommunala hyresrätter byggs då endast så kan vi säkra att de inte ombildas till bostadsrätter.

Nu planeras för att via markanvisning sälja tre kvarter av den kommunala marken på galoppfältet. Låt oss vara kloka och behålla marken i kommunens ägo och här bygga kommunala hyresrätter. Vi har nu ett gyllene tillfälle som vi inte bör låta passera.

Vi kan av erfarenhet konstatera att det räcker inte att politiken förlitar sig på den öppna marknaden. Det leder inte sällan till att förstärka, snarare än att bryta, segregerande boendemönster i vår region. Vi människor mår bra av att vi kan bo och mötas i vardagen. Det är dags att Täbys politiker tar ansvar för bostadsutvecklingen i kommunen och säkerställer att vi bygger ett socialt hållbart Täby.

Ta chansen – bygg kommunala hyresrätter, så våra unga får någonstans att bo!

Annica Gryhed (S), oppositionsråd

Janne Boman (S), 2:e vice ordförande stadsbyggnadsnämnden

Vad tycker du? Skriv din insändare här.

ANNONS