ANNONS

Insändare: ”Bygg hälften hyresrätter”

Insändarskribenterna vill se fler hyresrätter i Solna.
Insändarskribenterna vill se fler hyresrätter i Solna.
ANNONS

Brittiska BBC uppmärksammar att bostadskön till en hyresbostad i Stockholm är ett Guinnessrekord. Sedan 1990 har andelen hyresrätter gått från 80 procent till runt 40 procent om man även inkluderar studentbostäderna.

I dag är åter intresset för hyresrätter stort, men under 2010-2013 byggdes i genomsnitt 306 bostadsrätter per år och 36 hyresrätter samt 44 äganderätter i Solna per år. Det är 9 procent hyresrätter. Upplåtelseform påverkar även inkomstnivåerna i Solna. Under 20 år har inkomsterna i Solna ökat med närmare 40 procent medan länet och rikets ökning ligger på 36 procent.

Att inkomsterna ökar är inte problemet, men väl om Solna blir en stad för bara dem med högre inkomster, där utbudet av bostäder är en av förklaringsfaktorerna. Vi vill ha ett Solna för alla.

Det finns även starka tillväxtskäl att ha blandade upplåtelseformer. Vi vet att det är vanligt med både projektanställda inom såväl IT- som byggsektorn i Solna. Med färre hyresrätter och kötider på 11 år är en icke fungerande bostadsmarknad tillväxthämmande. Ett Solna som tar ansvar för en hållbar tillväxtregion bör bygga minst 50 procent hyresrätter för att säkra tillväxt och bostäder för framtiden.

Arne Öberg och Sara Kukka-Salam, oppositionsråd (S) i Solna

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.