ANNONS

Insändare: ”Bygg inga nya bilvägar – förbättra cykelmöjligheterna”

Bygg inga nya bilvägar, satsa på cyklisterna i stället, tycker signaturen #jagtarcykeln.
Bygg inga nya bilvägar, satsa på cyklisterna i stället, tycker signaturen #jagtarcykeln.
Brommaplan – inget nytt problem.
Brommaplan – inget nytt problem.
ANNONS

Läser artikeln ”Hallå, glömde ni trafiken eller?” i Mitt i Bromma den 31 maj. Inför att nya bostäder planeras i Bromma är nu folk livrädda för att de inte ska kunna ta sina älskade bilar till jobb och skola. ”Vi måste bygga ut trafiken” är ett klassiskt påstående som endast leder till en värre situation.

Om vi gör det enklare att ta bilen, så kommer fler göra det. Så även om vi bygger ut så kommer det att vara tjockt på vägarna genom Bromma innan man ens städat bort invignings-bandet som klippts av någon pampig kommungubbe.

Varför inte sikta på att ”det nya Bromma” ska bli Sveriges bästa cykelområde. Bygg stora, korsningsfria cykelvägar, bra cykelparkeringar, servicestationer och fokusera på säkerhet och tillgänglighet. Sätt som mål att i Bromma ska 50 procent av invånarna ha cykeln som första val.

Många skruvar på sig när man för cykeln som en en bra lösning på tal. Det innebär ju att de personligen måste göra en uppoffring. Många undanflykter dyker upp innan man talat till punkt. Alla vill ha en bättre miljö, bättre hälsa, mindre trafik, men ingen vill göra minsta personliga uppoffring. ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”. Det intressanta är att cykeln inte är en uppoffring. Det är tvärt om en riktig livskvalitetshöjare.

Bortsett från att cykeln är det snabbast sättet att transportera sig på Stockholm i så har cykeln en rad fördelar. Studier visar att vi inte bara får naturlig daglig motion (som de flesta saknar i dag) utan även att vi mår psykiskt bättre av att cykla. Lägg där till att som cyklist påverkar du miljön på ett minimalt sätt samt att du inte kan hitta ett mer ekonomiskt sätt att transportera dig, vare sig för din privatekonomi eller för samhället.

Bilen har i dag en självklar plats i vårt samhälle, och det verkar vara en omöjlig sak att ändra på. Men om vi kan ändra på den inställningen kommer vi vinna mycket, inte minst kommer Bromma bli en framtidsstadsdel! Så bygg inga nya bilvägar utan bygg ut cykelmöjligheterna rejält så kan de som måste åka bil göra det!

#jagtarcykeln

Läs artikeln skribenten kommentarar här.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.