ANNONS

Insändare: ”Dyrt att agera försent för miljön”

Vi måste agera i tid för miljön, menar skribenten.
Vi måste agera i tid för miljön, menar skribenten.
ANNONS

Thomas Lindblad anser det vara slöseri på tid och pengar att försöka komma tillrätta med klimathoten. Det är snarare tvärtom. Enorma kapitalförluster kan orsakas världen över av bara en liten höjning av havsnivån. Stora arealer blir obrukbara genom ändrad nederbörd. Torka i vissa områden och översvämning i andra.

Det är dessutom bråttom. Man kan som Thomas tycka att en livsstilsförändring för den enskilde betyder så litet att den kan försummas. Visst kan den sägas ”drunkna” i den mängd koldioxid som haven kan ta upp. Men om haven redan släpper ifrån sig mer koldioxid än vad de kan ta upp så är haven ingen räddare.

Man kan också som Thomas påpeka att klimatet ändrats tidigare och att man kunnat tåla det. Men den stora skillnaden mot tidigare perioder är hastigheten hos temperaturökningen och att den sker globalt. Aldrig tidigare har temperaturen globalt ökat så fort som de senaste åren.

Djur och andra organismer hinner inte flytta sig i den takt som är nödvändig. Det är möjligt att människor i min ålder (73) kan slippa uppleva de faror som hotar. Men mina barnbarn kan det inte.

De direkta hoten mot Sverige är förmodligen mindre än vad som hotar andra länder. Men vi påverkas av andras lidanden. Inte bara i form av klimatflyktingar som måste söka sig hit utan också mera krasst i form av minskad köpkraft i utarmade länder.

Nu har lyckligtvis alla världens regeringar insett hotens allvar och låtit signera en överenskommelse om vikten av att agera och listat sina egna åtgärder.

Det åligger oss som medborgare att i varje enskilt land se till att regeringarna håller vad de lovat. I en demokrati gör vi det genom att argumentera.

Det blir dyrt att agera försent.

Henry Kallioniemi, miljöpartist, Täby

ANNONS

Håller du inte med? Skriv en replik här!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.