ANNONS

Insändare: ”Eldriven båt ger hopp för Vaxholms pendlare”

I sommar ska tester med en ny sorts pendelbåt göras.
I sommar ska tester med en ny sorts pendelbåt göras.
ANNONS

Äntligen är det klart att starta tester för en snabbgående eldriven pendelbåt i Stockholms län. Vi Kristdemokrater är entusiastiska inför vad försöket kommer att betyda och vill nu att resultaten kan vara grunden för kommande beslut om snabba båtar för arbetspendlare.

Vi har arbetat länge för en modern pendelbåtstrafik och kan nu se ett av våra vallöften uppfyllt. Pendelbåten som nu ska testas har ett nytt sorts skrov som ger mindre svallvågor och kan komma upp i 25 knop i medelhastighet.

I år startar nya pendelbåtslinjer som Kristdemokraterna har drivit igenom, men med nya fartyg av den här typen skulle restiden mellan Vaxholm och Stockholms city minska kraftigt.

Utvecklingen av möjligheterna att resa med SL-trafiken till sjöss går i en rasande takt. Det kan göra att vårt förslag om en pendelbåtslinje inom SL-trafiken till Vaxholm kommer närmare. Testerna kommer att genomföras under sommaren.

Det är glädjande att vi kan ta reda på vilka möjligheter vi har att införa snabbgående pendelbåtar tillsammans med Chalmers tekniska högskola och andra experter. Men det är mycket viktigt att resultaten beaktas i det fortsatta arbetet med att utveckla kollektivtrafiken.

Vi märker tyvärr av ett motstånd mot den här typen av satsningar för att underlätta för SL-resenärer. Jag vågar till och med påstå att det har hänt att gamla föreställningar gjort att nästa generations båtar inte har tagits med i beräkningarna. De moderna, snabbgående båtarna ser dock ut att ha en viktig roll att spela för framtidens SL-trafik. Därför är de här testerna ett stort steg på vägen och en anledning för jobbpendlare till och från Vaxholm att hoppas på bättre möjligheter att resa.

Karl Henriksson (KD), ordförande beredningen för trafikplanering

Vad tycker du om förslaget? Skriv din insändare här.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.