ANNONS

Insändare: Förskräckande att se äldre trängas i centrum

Farsta centrum. 23 april 2020.
Lyssna på myndigheterna, menar insändaren Annika.
Vi ska hålla distans - extra viktigt för riskgrupper. Men insändaren Annika tycker inte att de äldre tar detta på allvar.
ANNONS

Vi uppmanas att hålla distans till varandra i dessa corona-tider. De flesta gör det. Men långt ifrån alla.

I Farsta centrum är det trångt. Men inte på grund av folk som ska handla. Det är trångt för att det vimlar av 70-plussare som traskar runt eller sitter och fikar.

Varför välja ett inne-centrum om man tillhör en riskgrupp? Varför sitta nära varandra på bänkar inne i centrumet? Varför inte ta uppmaningarna från våra myndigheter på allvar? Varför inte ta en termos kaffe med sig och sätta sig på en bänk utomhus och umgås? Som jag känner flera äldre som gör.

Jag blir förvånad och faktiskt lite ledsen. För det gnälls gärna på de yngre: ”Det är de som gör fel, det är de som trängs på uteserveringar” och så vidare. Men de är i alla fall utomhus. Och tillhör inte en riskgrupp. Även fast de förstås också gör fel.

Men i Farsta centrum sitter pensionärer inomhus, nära varandra och riskerar att bli smittade eller smitta någon annan. De är många och håller inte distans.

”Jag är inte sjuk” var en kommentar jag fick i dag när jag bad att inte bli trampad i hälarna av en äldre herre som trängde sig in i samma svängdörr som jag.

Nej, han kanske inte är sjuk. Men någon annan kanske är det – och då riskerar han själv att bli det.

Det är allvar detta med covid-19. Vi måste förstå det. Alla. För även om du som är 70 plus tycker det är okej att riskera ditt liv kanske du har något barnbarn eller barn som vill ha dig kvar i livet.

Själv undviker jag att handla inne i centrumet, gör det bara om jag absolut måste. Jag försöker hålla distans. Jag förstår allvaret. Och jag är inte 70plus utan bara i 50-årsåldern.

ANNONS

Vi måste förstå att de här inskränkningarna och här uppmaningarna gäller exakt alla i vårt samhälle.

Även om det inte är så roligt.

Annika

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.