ANNONS

Insändare: ”Inför Granbyhällens dag”

Granbyhällen får för lite uppmärksamhet i en annars kultur- och historiemedveten kommun, anser skribenterna.
Granbyhällen får för lite uppmärksamhet i en annars kultur- och historiemedveten kommun, anser skribenterna.
ANNONS

Vi i Vallentuna kommun är välsignade med mångtalet fina företeelser. Vare sig du pratar om en vårmorgon vid Angarnssjöängen, närheten till återvinningsstationer eller helt enkelt den så ofta vänliga stämningen i centrum vet de flesta Vallentunabor vad du menar.

Däremot är det allt färre som känner till vår kanske allra största och viktigaste sevärdhet. Vi syftar givetvis på den makalösa Granbyhällen. Fornlämningen är landets till ytan största hällristning, innefattar hela 185 runor och skrevs under senare delen av 1000-talet. Belägen i ett naturskönt betesområde i centrala Vallentuna är den minst sagt en syn att skåda.

Vi menar att runhällen uppmärksammas allt för sällan i vår annars kultur- och historiemedvetna kommun vilket leder till att allt för få personer får tillfälle att uppleva denna imponerande klenod.

För att råda bot på detta problem måste åtgärder vidtas.

Vi anser att den bästa lösningen vore att kommunen från centralt håll inför en årlig bemärkelsedag som firar hällristningen och dess historia – förslagsvis den 18 maj för att representera de 185 runorna.

Inte bara skulle detta medföra att fler människor kan uppskatta hällen, det skulle dessutom leda till ett ökat intresse för lokal kulturhistoria i kommunen. “Granbyhällens dag”, en fantastisk lösning på ett faktiskt problem.

Isaac Tiselius

Jakob Lindbergh

Linnea Sundin

ANNONS

Vallentunaentusiaster

Vad tycker du? Skriv en insändare här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.