ANNONS

Insändare: ”Kan vi lägga fokus på utbildning, tack!”

ANNONS

Jag funderar över de krav som vi som föräldrar ställer på våra barns skolor och förskolor. Alltför ofta fokuseras det på det som finns runtomkring: utrustning, lokaler, vägar till och från skolan och lärares förmåga att informera föräldrar om allt och hela tiden. Men egentligen är det väl skolans förmåga att ge barnen en god utbildning som borde vara det viktiga? Och då handlar det om lärarnas kompetens, men också om lärarnas arbetsmiljö.

Den förskola/skola som jag valt till mina barn långt från alltid uppfyller de där ”omkringkraven” som många skriker efter. Lokalerna är nedgångna, innehåller branta stentrappor och skolan ligger vid en genomfartsled som gör det osäkert för vem som helst att ta sig dit. Det brister i städningen och litteratur dras ofta ut i form av stenciler från nätet, i stället för fina skolböcker. Utflykterna med krav på medhavd matsäck är många, på förskolan en gång per vecka. Information om ändringar kan komma med en dags varsel, även om det varit helg. Men, lärarlaget är tajt och rektor är en av de bästa ledarpersonerna jag träffat på. Alla känner alla, barnen är trygga och förefaller lära sig en del. Ergo: föräldrarna är oftast nöjda.

Så kanske vi ska lägga mer fokus på det som är viktigt: att barnen utvecklas, lär sig saker och är trygga. Att lärarna trivs med sitt lärarlag och sin ledare och på så sätt kan ägna sin energi till att undervisa barnen, i stället för att tillfredsställa föräldrarnas behov av att ge sina barn den perfekta barndomen.

Skolmamma

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.