ANNONS

Insändare: ”Kortidsenhetens flytt drabbar äldre och multisjuka”

KTE ska flytta från Alceahuset.
KTE ska flytta från Alceahuset.
ANNONS

Beslut är taget att korttidsenheten (KTE) som i dagsläget huserar i Alceahuset, ska flyttas. Där ligger kommunens enda vårdenhet dit medicinskt färdigbehandlade äldre och multisjuka patienter från akutsjukvåden placeras.

På KTE får våra gamla kvalificerad vård och omvårdnad utifrån egna behov. Där bedöms boendesituationen och patienten ges möjlighet till rehabilitering, stöd och hjälp att klara så mycket som möjligt själv. För att bibehålla kvaliteten är det viktigt med kontinuittet och en sammanhållen verksamhet. Nuvarande förslag är en tillfällig lösning som dessutom innebär att man avser bedriva KTE på geografiskt olika belägna platser.

Verksamheten för KTE har alltid dragits med underskott beroende på att anslagen har varit för dåligt tilltagna. Planen från och med mars 2017 är att KTE läggs ut på entreprenad.

Risken kan bli att verksamheten inte kommer få samma höga kvalitet idag då kommunen sannolikt kommer välja lägsta anbudet.

Stora osäkra organisatoriska och sociala förhållanden kan i ett längre perspektiv komma att innebära hög inre stress och kompetensflykt med kvalitetsförsämring som följd.

Anställd personal är engagerade och mycket kompetenta. De har lång erfarenhet och arbetar utifrån ett rehabiliterande förhållningssätt. Kvaliteten på driften av KTE riskerar därmed att kraftigt försämras.

Det kommer i slutändan att drabba kommunens äldre och multisjuka patienter. Politikerna i Österåker lovade i senaste valet att satsa på de äldre.

En mycket bekymrad före detta anställd

Vad tycker du? Skriv en insändare här!

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.