ANNONS

Insändare:Räckte inte ett FN-monument vid Djurgårdsbrunnsviken?”

ANNONS

”Om man promenerar längs Djurgårdsbrunnsvikens norra strand kommer man strax före Sjöfartsmuséet fram till en jättestor vit plattform som bryter omgivningens vackra grönska.

På plattformens mitt står en hög vit marmorstaty kallad Restare uppförd 2013, som är omöjlig att identifiera eller ges någon begriplig egenskap. En vild spekulation skulle kunna vara en deformerad grankotte.

Det ska vara ett minnesmonument för att hedra FN-veteranerna som deltagit i FN:s fredsbevarande ulandsmissioner. Dessutom ska platsen vara samlingspunkt för officiella FN-ceremonier, som Veterandagen den 29 maj.

Att finna någon beröringspunkt mellan monumentet och FN:s missioner låter sig inte göras. Många veteraner har begrundat detta utan att kunna finna länken. Det har därtill orsakat en hel del förargelse i FN-kretsar.

Ett stenkast därifrån vid Djurgårdsbrunnsviken ligger det ursprungliga FN-monumentet invigt 1995. Mer måttfullt och väl inpassat i omgivningarna ligger denna bronsskulptur på granitsockel vid vattnet, så nära att vågorna slår in mot sockelns fot. På skulpturens ovansida finns FN:s emblem och motto ”I fredens tjänst” ingraverade.

Ingen behöver här sväva i ovisshet över avsikt och tanke bakom monumentets uppförande, som dessutom är konstnärligt fulländat.

Det är svårt att förstå tillkomsten av det nya jättemonument. Skulle det äldre inte vara tillräckligt ståtligt vore det naturligt att bygga till eller på annat sätt framhäva det något avsides belägna tidigare monumentet.

Därtill finns gott om plats. Det är svårt att finna någon känsla av saknad eller medkänsla inför Restaren, medan jag ofta stannar vid det äldre monumentet för en stunds meditation.”

Christer O:son Ekelund

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.