ANNONS

Insändare: ”Så blir miljön i Österåker bättre”

Orörda grönområden är en viktig del i miljömålen, ­anser skribenten.
Orörda grönområden är en viktig del i miljömålen, ­anser skribenten.
ANNONS

Österåker kommer slå fast nya miljömål, något vi i Centerpartiet är mycket glada över. Framtiden behöver smarta lösningar och tekniska under för att möta miljö- och klimatutmaningarna.

Med ett prioriterat arbete tar vi ett stort steg från kommunens håll men ger även incitament åt företag och kommuninvånare att agera miljövänligare.

Vi tar krafttag mot skadliga ämnen i närmiljön, våra vattendrag och i miljöer där barn enkelt kan utsättas. En oaktsam hantering av dessa ämnen är inte bara en fara för människor med långsiktiga skador och försämrad hälsa som följd, utan även en kostnad för samhället i stort.

Orörda grönområden och parker är viktigt i planeringen liksom att vi skapar bra förutsättningar för både djur, natur och oss människor.

Ett av målen är att utsläppen av koldioxid, kilo per invånare, minskar med 50 procent till år 2030 jämfört med 2009 och att kommunens inköp av energi till el, värme och transporter ska till 100 procent vara förnybar energi år 2030.

Infartsparkeringar, el-laddstationer, gång- cykel- och kollektivtrafik är prioriterat i planering för att minska bilberoendet och trängseln – för att möta omställningen med lägre koldioxidutsläpp och en ökad befolkningsmängd.

Vi behöver även reducera vårt avfall och skapa bra möjligheter att återvinna mer, men också bygga staden med fler klimatsmarta och innovativa lösningar.

Mycket av det som fastlagts är saker vi länge har kämpat för, både på lokal, regional, och nationell nivå.

Det är riktlinjer som låter samhället utvecklas, men inom ett ramverk som lämnar ett värdigt arv till framtida generationer.

ANNONS

Michaela Haga, gruppledare Centerpartiet

Vad anser du? Klicka här för att skriva en insändare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.