ANNONS

”Hot om skattehöjning är lögn”

Skiss från markvinnaren Besqab på husen
Hotet om höjd skatt om inte Norrberget exploateras är lögn anser insändarskribenten.
Vaxholmsmoderaterna ljuger och försöker skrämmas när de hävdar att skatten måste höjas om inte Norrbergsskolan rivs och området får exploateras. Det skriver ordföranden för föreningen Bevara Norrberget i Vaxholm.
ANNONS

Lögn, förbannad lögn och statistik.

Det sägs att det var den konservative, brittiske premiärministern Benjamin Disraeli som myntade det berömda uttrycket allra först, redan i mitten av 1800-talet.

I vart fall tyder det på djup insikt i de försåtliga metoder som förekommer i politikens värld. Också nu för tiden.

Med en dåres envishet påstår till exempel Vaxholms-moderaterna i sin valkampanj inför folkomröstningen att exploateringen av Norrberget skulle förhindra ”en kraftig skattehöjning” – som skulle ”brandskatta en familj med genomsnittlig intjäningsförmåga med ett tusen kronor per månad under överskådlig tid”. (Citaterat ur en insändare den 15 augusti i Kanalen.)

Vill skrämmas

Lägg märke till orden: ”Brandskatta”, ”i överskådlig tid”.

Det är påståenden som är så uppseendeväckande grundlösa att de helt klart kan hänvisas till kategorin förbannad lögn.

I avsikt att skrämmas.

Kommunens egen budgetplanering visar nämligen tydligt att även om inte en enda krona kommer in från den planerade exploateringen av Norrberget, kommer stadens ekonomi att vara bra ända fram till i mitten på 2020-talet.

ANNONS

Hög skatt ändå

Däremot fortsätter Vaxholm att som förut att vara norra storstockholms värsta högskattekommun, alla tidigare markförsäljningar till trots. Men det vill förstås ansvariga politiker inte att medborgarna ska tänka på.

Förmodligen förutsätter Vaxholms politiska ledning att kommunal ekonomi är så snårig materia att vanliga väljare har svårt att hänga med och därmed inte kan syna kommunalrådet och hans kumpaner.

Och om någon ändå gör det – som Tynningöbon Raimo Jakola, som i åratal och i ett stort antal insändare (senast en i förra numret av Skärgården) har lyft fram kommunens anmärkningsvärt höga kostnader på vissa punkter – ja, då bemöts vederbörande med största möjliga tystnad.

Hög tid att säga ifrån på skarpen. Dra i nödbromsen! Rösta NEJ i folkomröstningen den 10 september.

Catarina Baldo Zagadou Ordförande i föreningen Bevara Norrberget i Vaxholm

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.