ANNONS

Insändare: ”Skydda blåljuspersonal”

polis
En oroande trend att blåljuspersonal utsätts för våld och hot, anser insändarskribenterna.
ANNONS

I lägen förknippade med förlust, sorg och lidande är de en ovärderlig resurs. De finns där när vi som mest behöver dem. När vi befinner oss i nöd, när vi är maktlösa, när vi måste ha hjälp. Vi talar om poliser, brandmän och ambulanssjuksköterskor, ofta kallade blåljuspersonal.

De gör skillnaden mellan laglöshet och rättvisa, mellan liv och död. Tyvärr har vi de senaste åren sett en oroande trend där blåljuspersonal utsätts för våld och hot. Det kan handla om allt ifrån hindrande av utryckning till rent planerat våld. Det kan vi inte acceptera.

Att hota eller använda våld mot blåljuspersonal måste få kännbara konsekvenser. Centerpartiet vill därför införa en ny brottsrubricering: Våld mot alarmeringstjänstanställda. Det innebär att brandmän och ambulanssjuksköterskor får samma rättsliga skydd som poliser och bedöms utifrån samma strafftider som för våld eller hot mot tjänsteman. Det handlar om fängelse i högst fyra år eller, vid ringa brott, böter eller fängelse i högst sex månader.

Det skulle ge ett starkare skydd för dessa yrkesgrupper. Vi vill också kriminalisera hindrande av utryckning, som i dag bara finns i trafikförordningen och leder till böter. Detta för att göra det lättare för polisen att lagföra personer som ägnar sig åt detta beteende.

Ingemar Andersson (C), ledamot i trygghetsrådet i Solna

Johan Hedin (C), riksdagsledamot

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.