ANNONS

Insändare: ”Varför kan vi inte sortera våra förpackningar hemma”

matavafall
Sortering av matavfall.
Skräpiga och otrygga återvinningsstationer i Danderyd. Vad kan man göra åt det undrar insändarskribenten, Anita Enflo, ordförande i Danderyds Villaägareförening.
ANNONS

Danderydsborna har nu bejakat systemet att sopsortera. Det senaste är matavfall, som går i egna fastighetsnära kärl för att bli biogas.

Medan övriga avfallskärl på våra tomter blir mindre fulla, ringlar sig köerna till Förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer allt längre och längre.

Skräpiga stationer som samlar råttor och i vissa lägen upplevs otrygga.

Varför kan vi inte utnyttja våra avfallskärl effektivare genom att sortera våra förpackningar och annat material vid källan?

Då slipper vi ta bilen till de skräpiga återvinningsstationerna. Och den, som inte har bil kan då också bli av med sitt sorterade avfall.

Sådana system finns bland annat i södra Sverige. Systemen kan säkerligen göras bättre, men fyrfackskärl, så som man har i Skåne, fungerar i stort sett bra.

I Lund, där man utvecklade systemet vid tekniska högskolan, har man två stora fyrfackskärl, vardera lika stora som vi har för trädgårdsavfall.

I det ena samlar man matavfall, restavfall, tidningar och färgat glas, i den andra ofärgat glas, plast, metall och kartong.

Och varför inte tillåta konservburkar (metallförpackningar) och kastruller (metallavfall) i samma kärl, de återvinns ju i alla fall tillsammans.

ANNONS

Mindre sopbilar finns i storstäder med trånga gator, Tokyo till exempel. Varför inte även i Danderyd?

Anita Enflo

Integrera Förpacknings- och tidningsinsamlingen i vår hushållsnära sophantering. Insamlingen som var innovativ när den infördes i mitten på 1990- talet för att bland annat synliggöra mängden förpackningar och återföra dem i kretsloppet måste idag utvecklas utifrån nya behov.

Tanken då, att genom producentansvaret synliggöra resursslöseriet med onödiga förpackningar, är fortfarande rätt, men måste anpassas till dagens övriga hantering av sopor och avfall.

Vår syn på avfall som en resurs måste följas upp i kommunens hantering. Det har många gånger hävdats att sopbilarna är för stora för våra trånga gator.

Men det finns ju mindre sopbilar. Sådana finns i storstäder med trånga gator, Tokyo till exempel. Varför inte även i Danderyd?

/Anita Enflo, ordförande Danderyds Villaägareförening

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.