ANNONS

”Staden skor sig på köparna”

Fatbursparken.
Nya bostäder planeras i Fatbursparkens norra del.
Kommunens markprishunger driver upp bostadspriserna, tycker insändarskribenten.
ANNONS

Kommentar till artikeln ”Byggplaner väcks till liv” den 5 december:

Jag läste att den planerade ”nya grönskande stadsparken” Fatbursparken blir dyr och därför vill ”staden” bygga 65–75 bostadsrätter i parkens norra del.

Försäljningen av marken till bostäderna kan ge staden runt 212 miljoner kronor. Det är lätt att räkna ut: markandelen per bostad blir 2,8–3,3 miljoner kronor. Produktionskostnaden för flerbostadshus var 57 250 kr/kvm i StorStockholm 2016. För bostadsrätter och för innerstaden är siffran högre.

Om vi räknar med i genomsnitt 80 kvm/lägenhet i Fatbursparken, ger markförsäljningen staden 35 000–40 000 kronor/kvm. Dit går ungefär hälften av vad köparen får betala för sitt medlemskap i bostadsrättsföreningen.

Det är inte bara byggbolagens kartellbeteende utan (kanske framförallt) kommunens markprishunger som driver upp priserna. Kanske är det så att det är ett medvetet tillbakahållet bostadsbyggande under årtionden som gör att mäklarna får härja fritt och bostadsbehövande får finna sig i ockerpriser. Jag glömde visst minusräntan, avdragsrätten och bankernas utlåningsiver.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.