ANNONS

Insändare: ”Vardagshjältar eller tokstollar?”

Krossad ruta
Det är ingen rättighet att krossa bilrutan i alla lägen, anser skribenten.
ANNONS

Det är en mulen lördagsförmiddag, jag tar bilen ner till Arninge för att köpa en skateboard åt min dotter. På vägen dit somnar min två-åriga son i bilbarnstolen i baksätet. Jag gör bedömningen att han skulle må bra av att fortsätta sin middagssömn i bilen.

I detta läge gör jag en medveten riskvärdering. Det är mulet och 18–20 grader i luften. Jag väljer att veva ner två sidorutor halvvägs, en på vardera sida. I mitt tycke en väl avvägd riskmitigering om det mot all förmodan skulle växla till strålande solsken. Jag tar min 4-åring i handen, traskar igenom butiken, väljer en lila skateboard, betalar och återvänder till bilen.

Där möts jag av en hysterisk kvinna i 30-årsåldern. Anklagelserna haglar och jag bemöter hennes påståenden sakligt. Hon hävdar att varje sommar kokas ett flertal hundar levande i varma bilar. Jag pekar på de till hälften nedvevade rutorna, påtalar det mulna vädret och slänger en blick på min djupt sovande son.

Jag tror att alla småbarnsföräldrar kan vittna om att ett barn som i något avseende besväras av värme gallskriker. Då vänder hon plötsligt resonemanget och påtalar risken att min tvååring kan bli kidnappad genom den nedvevade bilrutan. Jag hävdar att den risken är mikroskopisk, ungefär i paritet med chansen att en dront börjar häcka runt Ullnasjön.

Hon lämnar platsen samtidigt som hon väser ”jag tycker synd om dina barn”. Trots att jag har förstått att hon agerat i affekt och okunskap så är detta ord som gör ont i mitt pappahjärta. Jag ser framför mig hur hon i samma minut som hon lämnade platsen uppdaterar sin facebook-status med en uppdiktad aspekt på omständigheterna. I hennes flöde är hon den självklara vardagshjälten. I min värld är hon en tokstolle utan förnuft och reson.

Alla vi som hänger med på sociala medier grips av dessa inlägg om hundar, barn och varma bilar. Men vi måste visa omdöme i dessa situationer, det är ingen rättighet att krossa bilrutor eller skälla ut medmänniskor när inte omständigheterna kräver detta.

Ansvarsfull far

Vad tycker du? Skriv en insändare här!

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.