ANNONS

Insändare: ”Värna rätten till värdigt liv”

LSS handlar i grunden om mänskliga rättigheter, menar skribenterna.
LSS handlar i grunden om mänskliga rättigheter, menar skribenterna.
ANNONS

Finansminister Magdalena Andersson (S) har pekat ut lagen om stöd och service (LSS) som ett område att spara in på. Signalpolitiken har haft effekt. Bedömningarna hos myndigheter, i kommuner och i domstolar har blivit mer restriktiva.

Nu har regeringen gått ett steg längre, genom att ge direkta instruktioner till Försäkringskassan att strama åt ytterligare. I regleringsbrevet för 2016 skriver regeringen: ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”

Vi märker en stor oro hos personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga i dag, en oro över att förlora sina personliga assistenter och sin frihet.

LSS och möjligheten till personlig assistans var ett stort framsteg i arbetet för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. LSS är ingen ”tycka-synd-om-lag” eller en möjlighet för stat och kommuner att vara ”snälla”. Det är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättigheter. Personlig assistans innebär självbestämmande i stället för omhändertagande.

Det är sant att personlig assistans är en stor post i statens budget. Den ger samtidigt mycket tillbaka. Det viktigaste är förstås sådant som inte går att mäta i pengar, som att fler får möjlighet till ett värdigt liv. Möjlighet att leva, inte bara överleva.

Men den innebär också att personer med assistans kan arbeta och betala skatt, och att deras anhöriga kan delta fullt ut på arbetsmarknaden. Därutöver är yrket som personlig assistent ett vanligt första jobb, och en bra väg in på arbetsmarknaden.

Liberalerna kommer att ta strid för LSS-reformen, den största frihetsreformen i svensk historia för personer som lever med funktionsnedsättning. Regeringen ska inte göra neddragningar på dem som allra mest behöver stöd. Därför avsätter Liberalerna en miljard mer i vår vårbudget för att värna den personliga assistansen.

Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot, funktionshinderpolitisk talesperson

Leslie Öqvist (L), ordförande Vaxholm

ANNONS

Michael Baumgarten (L), gruppledare Vaxholm

Karin Karlsbro (L), gruppledare Norrtälje

Gunnel Orselius Dahl (L), ordförande Vallentuna

Mathias Lindow (L), kommunalråd Österåker

Jenny Nordström (L), ordförande Österåker

Hans Ahlgren (L), kommunalråd Täby

Håller du inte med? Skriv en replik här!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.