ANNONS

Insändare: ”Visa medmänsklighet – i krig och fred”

”Flera av oss har skyddat flyktingar med vapenmakt under våra utlandsuppdrag. Vi hade aldrig kunnat tro att flyktingar och ­politiker i Sverige skulle hotas av anonyma främlingsfientliga krafter”, skriver debattörerna.
”Flera av oss har skyddat flyktingar med vapenmakt under våra utlandsuppdrag. Vi hade aldrig kunnat tro att flyktingar och ­politiker i Sverige skulle hotas av anonyma främlingsfientliga krafter”, skriver debattörerna.
ANNONS

Vid mötet i Beckombergaskolan om det planerade flyktingboendet deltog Brommabor från ”Veteraner mot rasism och främlingsfientlighet”. Vi består av soldater från hela Sverige som deltagit i olika fredsbevarande insatser i till exempel – Afghanistan, Bosnien, Libanon och Cypern. Vi har under våra utlandsuppdrag mött flyktingar i krigsmiljöer och förstår varför de flyr men har också lärt känna flyktingar som individer.

Vissa av oss har engagerat oss i olika initiativ i den nu pågående flyktingtillströmningen, bland annat i de boenden som redan finns i Bromma. Då vi lärt känna flyktingar både i olika konfliktzoner och i Sverige ställer vi oss mycket frågande till den misstänksamhet de möter från vissa grupper i Sverige, personer som i de flesta fall aldrig pratat med en flykting utan bygger sin ”sanning” helt på främlingsfientlig ryktesspridning.

Vi förstår att många som inte har direkt erfarenhet av flyktingar kan känna en oro när antalet ökar snabbt. Oro nmåste tas på allvar. Samtidigt får vi -inte låta den ta över och vara på vår vakt när den utnyttjas av främlingsfientliga krafter.

Vår erfarenhet är att flyktingar är som de flesta människor och att de har en genuin vilja att etablera sig och bidra till framtidens Sverige. Vi är också övertygade om att ett positivt bemötande underlättar den utmaning som integrationen utgör och samtidigt minska risken för missförstånd. När vi ser erfarenheterna från andra boenden så ser vi att den rädsla som vissa upplever är starkt överdriven.

Flera av oss har under våra utlandsuppdag skyddat flyktingar med vapenmakt från personer och grupper som velat skada dem. Vi hade aldrig kunnat tro att flyktingar och politiker i Sverige skulle hotas av anonyma främlingsfientliga krafter. Att adressen på flyktingboenden behöver hemlighållas i Sverige 2016 för att undvika risken för attentat är något vi som svenskar skäms över. Vi vill därför uppmana alla Brommabor att tydligt visa att vi inte går i de främlingsfientligas ledband och aldrig accepterar agerande som mer liknar de metoder som paramilitära grupper i Bosnien eller krigsherrar i Afghanistan använder sig av.

När vi om några år tittar tillbaka på hur svenskar agerade under den största flyktingströmmen sedan andra världskriget vill vi stolt kunna visa hur vi bemötte dessa flyktingar med medmänsklighet och värme, inte hur vi använde varje möjlighet för att stoppa dem från att få en fristad i vårt land.

Lars Peterstrand, Bosnien-, Kroatien- och Saudiveteran; Jimmy Ekström, Libanonveteran; Torbjörn Odlöw, Bosnienveteran; Livio Benedetto, Cypernveteran; Tinna Nilsson, Bosnienveteran; Mats Ruth­ström, Libanonveteran; Johan Hegestrand, Bosnien- och Kosovoveteran; Henrik Månsson, Kosovoveteran; Per Eg­lander, Cypernveteran; Lasse Nilsson, Libanon- och Somaliaveteran; Bosse Eriksson, Kosovoveteran; Per Ölmunger, Bosnienveteran; Igor Glavan, Bosnien­veteran; Kim Wilhelm Hättander, Afghanistanveteran; Stefan Johansson, Libanon-, Makedonien- och Bosnien­veteran; örgen Nyqvist, Afghanistanveteran; Peter Sjöberg, Cypernveteran; Magnus Engström, Bosnienveteran; Tomas Nobelius, Bosnien-, Kosovo- och Liberiaveteran; Giorgio Pasquali, Libanonveteran; Haakon Hansen, Mellanösternveteran; Håkan Axelsson, Gaza- och Cypernveteran; Fredric Strimell, Bosnien-, Kosovo- och Liberiaveteran; Jonas Wetterberg, Bosnienveteran; Christian Berntson, Kosovoveteran; Kjell Wejde-mar, Cypernveteran; Ronnie Larsson, Libanonveteran; Lars Persson, Bosnien-. Västsahara-, och Kosovoveteran; Mats Andersson, Sinaiveteran; Stefan Nydelius, Bosnien-, Kosovo- och Afghanistanveteran; Noel Karlsson, Libanon- och Saudiveteran; Johan Eklöv, Kosovoveteran; Henrik Andersson, Bosnienveteran; Joakim Glinzer, Libanonveteran; Ingrid Hurtig, Libanon-, Saudi- och Somaliaveteran; Mikael Vuorijärvi, Libanon-, Makedonien- och Bosnienveteran; Mikael Blomqvist, Bosnienveteran; Mattias Hyllert, Kosovoveteran; Calle Sjöstrand, Libanon- och Afghanistanveteran samt EUNAVFOR; Steffen Hansen, Kosovo-, Afghanistan- och Maliveteran; Ronald Eskilsson, Sinai-, Libanon- och Bosnienveteran; Pär Sundgren, Bosnienveteran; Örjan Noreheim, Cypern- och Libanonveteran; Per Strindberg, Bosnienveteran; Sven Nilsen, Libanonveteran; Pierre Kosner, Libanon- , Bosnien- och Kosovoveteran; Jan Ravheden, Cypern- och Sinaiveteran; Kennet Bergqvist, Bosnien- och Kosovoveteran; Farah Saighani, Afghanistanveteran; Kjell Johansson, Mellerstaösternveteran; Arne Källström, Cypern- och Mellanösternveteran; Per Lindblad, Bosninenveteran; Marko Tuorilin, Bosnien- och Kosovoveteran; Ingrid Hemström Nordgren, Somalia- och Kosovoveteran; Jan Strömberg, Sinai-, Cypern- och Libanonveteran

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.