20 öre på skatten räddar bussarna

Höjd skatt räddar busstrafiken, enligt skribenterna.
Höjd skatt räddar busstrafiken, enligt skribenterna.

Norra Stockholm växer snabbt och vill växa mer. Det är positivt att människor vill flytta till vår del av länet. Norra Stockholm är inte bara stadsbygd utan också landsbygd med längre pendlingsavstånd.

En väl utbyggd kollektivtrafik både i stadsbygd och på landsbygden är bra för klimatet, men också för företagen. För det är inte bara människor som attraheras av att bo på platser med smarta och hållbara kommunikationer, det gör också företag. Det är viktigt för att locka medarbetare och för att de ska kunna ta sig till jobbet.

Därför är det ofattbart att Alliansen i landstinget dragit i nödbromsen på busstrafiken. När vi i norra Stockholm blir fler kan inte bussarna bli färre. Det sätter käppar i hjulen för alla som behöver bussen för att få vardagen att gå ihop, men också för klimatarbetet som kräver att bilarna blir färre. Enligt Trafikverket måste tre av tio bilar bort från gatorna i storstäder om Sverige ska klara framtida klimatmål. I höstas kunde vi i Mitt i tvärtom läsa om hur biltrafiken från nordost in mot staden ökade. Från Österåker och Vaxholm ökade den med 50 000 turer om året. I Vallentuna ökade den med 13 procent. I Norrtälje ökade bilåkandet mellan 2013 och 2014 med en procent, vilket innebär åtta mil längre körsträcka per person.

När vi måste bromsa klimatförändringarna nöjer sig Alliansen med att bromsa busstrafiken. Det är oansvarigt. Det är positivt att vi nu är överens om en förlängning av Roslagsbanan in till staden. Det är bra, men tar tid. Varken klimatet eller resenärerna har tid att vänta.

MP vill ta ansvar för klimatet och för en växande regions behov av kollektivtrafik. Därför tillförde vi pengar i vår budget genom en skattehöjning med 20 öre för att inte behöva dra ner på busstrafiken.

Rolf Öberg (MP)

gruppledare Täby

Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson Stockholms läns landsting

Ingrid Landin (MP) gruppledare Norrtälje

Nicklas Steorn (MP) gruppledare Vallentuna

Vad tycker du? Skriv en insändare här.