”Även barnen har ansvar i trafiken”

skolvägen
"Jag ser så många ungar som bara kör rakt ut utan att se sig för", skriver signaturen "Respekt för varandra i trafiken".
Signaturen "Respekt för varandra i trafiken" svarar på insändaren ”Vi bytte skola – på grund av den farliga skolvägen” från den 8 maj.

Svar på insändaren ”Vi bytte skola – på grund av den farliga skolvägen”, den 8 maj:

Jag förstår dig som förälder­, men jag får flera undringar i mitt huvud: Stannade sonen och såg att det var ”klart” att köra över? Räckte han ut handen som visade att han skulle svänga?

Dessa, för jag ser så många ungar som bara kör rakt ut utan att se sig för. De har fått veta att bilisterna ska stanna. Men det förutsätter att både bilist och cyklist­ ”kommit överens”.

Jodå, jag kör bil och jag har haft gående som med millimeter kunde gått in i bildörren när de plötsligt ändrar riktning och ska gå över vid övergångsstället.

Du har väl läst vilka det är som kör för fort vid skolor­ och som polisen, varje år, registrerar­ vid kontroller?

Jo, det är föräldrar som är på väg till skolan för att lämna­/hämta barn. Där är mitt förslag att du agerar och engagerar andra föräldrar, grannar, allmänhet att respektera fartgränser alltid – inte bara vid skolor.

Häromdagen gick jag på en trottoar (inte cykelväg) och en tjej plingar, jag frågar hur gammal hon är, nio år. Då svarade jag – då ska/får du inte cykla här. Hur ska jag då komma hem? svarade tjejen. Vad hade hon på huvudet? Jo just det, ingen hjälm!

Jag ser mycket ”vidrig­heter” när det gäller trafikkunskap när jag är ute på dagens promenad i Häggvik och i Tureberg.

När alla ser upp (och inte ner) är vi alla beredda på att mötas i trafiken och kan undvika och minskar riskerna för allvarliga situationer.

Respekt för varandra i trafiken