”Sluta bedöm andras kroppar”

Fyra tonåringar har fått nog av att bli bedömda efter sina utseenden.
Fyra tonåringar har fått nog av att bli bedömda efter sina utseenden.
"Våra kroppar är vår njutning för vår egen skull", ryter fyra tonåringar till om dagens skeva skönhetsideal.

Vi är fyra vanliga tonåringar. Fyra tonåringar som har fått växa upp i en värld med kroppsideal. I sociala medier och av vår omgivning har vi fått lära oss att man ska se ut på ett visst sätt. Skolan, gymmet, fester, men även massmedia har blivit ställen folk skannar varandra från topp till tå.

Alla ser olika ut – helt normalt

Man vet inte längre vad som är tillräckligt för att man ska se bra ut. Vad är vackert egentligen? Är det äckligt att vara kurvig eller smal?
I dagens samhälle handlar det inte längre om att vara nöjd med sin egen kropp utan att få andra att bli det. Är man smal anklagas man för att vara någon som endast anpassar sig efter skönhetsidealet, och är man kurvig är man inte tillräckligt smal.
Är man kort kan man inte bli modell, är man lång anses man vara en jätte.

Påverkar självförtroendet

Vem kommer på alla dessa idéer om vad som är tillräckligt bra? Det är samhällets normer som spökar bland våra åsikter och påverkar våra självförtroenden.
Vi är några av de många unga, men även vuxna, som påverkas av alla dessa ideal. Vi är trötta på att hela tiden leva upp till andras förväntningar.
Men samtidigt är det är också bara vi människor i detta samhälle som kan göra skillnad. Inte genom att sluta bry oss, eftersom det är betydligt mycket lättare sagt än gjort, men till exempel genom att stoppa varandra från att skanna andra från topp till tå.

Kroppen är personlig

Vi kommer personligen alltid att bry oss om våra kroppar, men om människor slutar kommentera varandras kan man skapa sin egen bild av vad man anser är vackert. Våra kroppar är vår njutning för vår egen skull. Nästa generation ska inte behöva växa upp i ett samhälle där kroppsideal talar om vad som är rätt och fel. Vi vill sprida våra tankar vidare för att förhindra detta.

Fyra gymnasieelever