”Låt inte cyklister och mopedister ta över trottoarerna”

Genrebild cykel cyklist cykla.
Om du är över åtta år, håll dig på vägar och cykelbanor med cykeln, menar skribenten.
I princip ALLA cyklar och kör moppe på trottoarerna i Trollbäckens centrum. På bakhjulen, mot färdriktningen, ja det är ett under att inte fler olyckor sker.
Det menar insändarskribenten som vill att trottoarerna ska vara en fredad zon för fotgängare.

Nu är våren definitivt här.

Som vi har längtat efter att njuta av spirande grönska och fågelkvitter i vår vackra kommun.

Tyvärr uppstår en del, i mitt tycke, helt onödiga problem i samband med värmens efterlängtade återkomst. Alltfler hänsynslösa cyklister på fel ställen utgör både fara, hinder och skapar irritation hos många.   

Att väldigt många cyklar på trottoarerna i Trollbäcken är inget nytt fenomen, men nu tycks det anses vara en rättighet att inte bara cykla, utan även framföra både moped (klass 1) och inte sällan motorcykel på trottoarer och gångvägar.

Små barn, äldre och sjuka (…) bör hålla sig ur vägen på trottoarerna. För där cyklar man respektive kör moped. Fort.

Att besöka Trollbäckens centrum under sommarhalvåret är en upplevelse vi har väldigt blandade känslor inför. I princip ALLA cyklar och kör moppe på trottoarerna där. På bakhjulen,  mot färdriktningen,  ja det är ett under att inte fler olyckor sker.

Små barn, äldre, sjuka och människor med nedsatt syn och/eller hörsel bör hålla sig ur vägen på trottoarerna. För där cyklar man respektive kör moped. Fort.

Man parkerar även dessa fordon så att det blir svårt för många att ta sig fram säker. Högst ofrivilliga hinderbanor skapas för synskadade och rörelsehindrade.

Vill inte det lilla centrumet ha besökare? Bör inte väktare hjälpa till så att alla tryggt kan strosa runt där? Eller prioriteras bara bilburna kunder  (även de upplever ofta ungdomarnas framfart som minst sagt riskfylld).

Nu bör det nämnas att det inte bara är yngre cyklister som kör på trottoarerna, en mycket stor andel vuxna föregår i detta fall med uruselt exempel (dock inte på bakhjulen och mer sällan mot färdriktningen, de har väl till skillnad mot de yngre insett att de inte är odödliga).

Såvida du inte är åtta år eller yngre; håll dig på vägar och cykelbanor med cykeln och låt fotgängarna gå tryggt på trottoarerna!

Tyresöbo, tillika bilist, cyklist, mc-förare och fotgängare