Debatt: ”Därför behövs det kvinnorum”

”Ända sedan förortsfeministerna bildades 2015 har vi försökt genomföra våra månatliga fikaträffar på ett kafé i Husby. Eftersom det inte finns naturliga mötesplattformar för oss kvinnor att samlas och genomföra våra möten på, har det lokala kaféet i Husby varit vår enda mötesplats.

Det är ingen bra miljö att genomföra möten på. Oftast är ljudnivån hög vilket stört våra möten, men vi har inte heller känt att vi öppet kan prata om alla frågor vi vill då det är en allmän plats. Oftast vistas män där som inte tycker om våra samlingar och givetvis kan vi inte kräva att de portas därifrån – men vi kvinnor måste också få naturliga mötesplatser där vi kan samlas och diskutera olika samhällsfrågor.

På vårt senaste fikamöte var vi rörande överens om behovet av en bestämd plats där vi kan samlas, diskutera och umgås utan att känna oss iakttagna eller känna att vi inte fritt kan diskutera viktiga jämställdhetsfrågor.

Många mammor och kvinnor är oroliga över hur de kan hitta en gemensam lösning på problem med ungdomar som riskerar hamna på glid. De känner att de behöver en plats där de kan möta varandra, få utbildning i hur de kan hantera och hjälpa traktens ungdomar, men framför allt få hjälp som föräldrar att lotsa sina barn rätt i samhället.

Det finns många föreningar i Husby som har fått tillgång till olika lokaler – men inte vi. Vi har även varit i kontakt med stadsdelsdirektören som träffade oss på mitt initiativ men vi har varken fått återkoppling eller konkreta förslag på hur vi kan gå vidare för att få en möteslokal.

Vi ställer oss frågan när ledningen i stadsdelen ska börja förstå det stora behovet av att även vi kvinnor får naturliga mötesplatser att träffas på, få möjlighet att organisera oss, på lika villkor som andra föreningar i området. Vi kan vara en viktig länk för att skapa trygghet i våra bostadsområden men då är det viktigt att vi också får rätta förutsättningar för det.

Glöm inte oss kvinnor.”

Amela de la Cruz och Gulan Avci, Liberala kvinnor

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Varför inte hylla en hjälte eller dissa en buse?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.