Debatt: Varför beter du dig så illa i bilen?

Irritationen har ökat i innerstadstrafiken, menar skribenten.
Irritationen har ökat i innerstadstrafiken, menar skribenten.
En uppgiven trafiklärare beskriver hur många bilister istället för att ta hänsyn beter sig aggressivt mot dem som övningskör.

Jag arbetar som trafiklärare, har jobbat i innerstan i tolv år. Bilarna har ökat, trafiksituationerna blivit värre, och bilisterna mer aggressiva.

Många gånger har jag undrat om du som beter dig vårdslöst i trafiken även brukar skrika fula ord och sätta upp ett finger under näsan på kassörskan i affären om det inte går tillräckligt snabbt? Förmodligen inte. Så beter man sig inte bland folk. Någon kanske känner igen dig.

Skyddad av plåt

Annat är det när du sitter i din bil, anonym, skyddad av plåt och snabbt kan komma iväg utan att någon ser dig. Kommer inte eleven iväg tillräckligt snabbt vid trafikljuset då hänger bakomvarande bilist på tutan, eleven blir stressad och ytterligare några motorstop är inte ovanligt. Då har bilisten bakom oss tappat tålamodet, gör en rivstart och sätter upp ett finger åt mig, samtidigt som jag läser av hans läppar, ord som jag inte vill nämna här.

Först blir man förbannad, sedan ledsen och tänker: det här är mitt jobb. Ska jag behöva stå ut med det här på min arbetsplats? Dagligen!

Du har också varit nybörjare

Du som läser det här och känner igen dig, ta en funderare på hur du själv mår och varför du har en sån aggression inom dig? Hur beter du dig hemma med nära och kära? Hur skulle det kännas för dig om någon hoppade på dig på din arbetsplats med skällsord utan att du gjort något?

Glöm inte att du själv varit nybörjare bakom ratten och förmodligen inte den bästa bilföraren.

Trafikläraren