”Eko-kommunen borde tänka om”

Är det att vara en eko-kommun när man dels har godkänt ett sopeldat värmeverk, dels planerar för ett slamlager, undrar insändarskribenten.

”Kan en kommun, som Upplands-Bro, kalla sig för eko-kommun och locka till sig både nya invånare och besökare med en underbar natur – samtidigt som majoriteten i fullmäktige har godkänt ett sopeldat värmekraftverk och delägda avloppsreningsverket Käppalaförbundet planerar att lagra rötat avloppsslam i kommunen?

För Käppalaförbundet är det andra gången som det planerar ett slamlager i Håbo-Tibble, trots att det första försöket mötte massivt motstånd från byns invånare och planerna så småningom drogs tillbaka. Som delägare i Käppalaförbundet borde berörda politiker redan i det inledande stadiet ha avrått förbundet från ett andra försök.

Den arbetsgrupp som har tillsatts av invånarna i Håbo-Tibble har stöd från Vänsterpartiet, och vi kan med glädje se att detsamma gäller för Liberalerna, medan de styrande partierna, som genom sin majoritetsställning skulle kunna stoppa planerna, bara står och ser på.

Den föregående majoriteten i kommunen beslutade att E-on under de närmaste 15 åren skulle ha monopol på vår fjärrvärme och att energibolagets idé om att bygga ett sopeldat kraftvärmeverk vore det bästa för oss i Upplands-Bro trots att sopeldning står i direkt motsats till allt vad avfalls­åter­vinning heter med de koldioxidutsläpp som detta innebär.

Samtidigt har den geotermiska värmen både genom forskning och i praktiken gjort tekniska stormsteg de senaste åren. På Arlanda kommer all värme, inklusive de isfria uppställningsplatserna för flygplan, isfria busshållplatser med mera, av geotermi. Den anläggningen har genererat de 48 miljoner kronor som anläggningen kostade på endast 5 år. Och det utan några som helst utsläpp av koldioxid.

Upplands-Bro har valt ett sopeldat värmekraftverk och väljer att som delägare i Käppalaverket etablera ett mellanlager av rötslam trots de lokala invånarnas motstånd.

Vart är Upplands-Bro kommun på väg?”

Marianne Kjellberg

Vänsterpartiet i Upplands-Bro

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.