”Fin lokal får inte lärare att stanna”

Det krävs större insatser än en upprustning av skolorna för att få lärare att stanna i kommunen, menar insändarskribenten.

”På två år har var femte lärare sagt upp sig från Upplands-Bro kommun och fler pratar om att lämna.

De som har sökt sig till en annan kommun har det gemensamt att de fått ett lönelyft på tusentals kronor och bättre arbetsvillkor. Så jag är ledsen Camilla Jansson (S), men renoverade skollokaler kommer inte att få fler lärare att stanna. Lokalerna har varit slitna länge och inte förrän staten sköt till pengar tog kommunen sitt ansvar för att rusta upp inomhusmiljön.

Skolsköterskor och kuratorer lämnar också i rask takt då chefen för kommunens resursteam tycker att de ska fördela sitt arbete på flera skolor samtidigt, det blir billigast så.

De söker sig till kommuner som förstår värdet i att varje skola behöver sin egen kurator och sin egen skolsköterska för att bygga en stabil elevhälsa.

Upplands-Bro kommun kommer åter att spara in pengar på elever med koncentrationssvårigheter. I höst stramar man åt påsen med tilläggsbelopp och det är andra gången på fem år. Vi pratar om hundratusentals kronor som varje skola nu går miste om.

Har du ett barn med stora koncentrationssvårigheter som har en elevassistent idag, så kan du räkna med att den assistenten försvinner till hösten.

Har du riktigt otur så går ditt barn i en av kommunens stora klasser som en ensam lärare tros klara av själv. Trots att all forskning visar att små klasser är mer gynnsamt för inlärning så hävdar kommunen felaktigt motsatsen.

Det är alltså inte konstigt att lärarna lämnar kommunen. För inte sällan är det lärarna som oförtjänt får skulden för att det inte fungerar i klassen både av rektorer och arga föräldrar.

Det är dags att Upplands-Bro kommun inser vad det innebär att vara huvudman för en skola och att barns utbildning måste få kosta pengar, hela samhället har igen det sedan.

Och till alla föräldrar, jag ber om ursäkt att jag som lärare inte får de förutsättningar jag behöver för att ge era barn den utbildning de har rätt till.”

En uppgiven lärare

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.