”SL förstör för oss elever på Lidingö”

Ibland får man inte plats på bussen, skriver eleven.
Ibland får man inte plats på bussen, skriver eleven.
Till SL: Fixa er lokaltrafik så att vi elever får en chans att komma i tid till skolan, lära oss och få en bättre framtid.
Insändarskribenten är en skolelev på Lidingö som är trött på att bussarna inte kommer i tid.

En morgon var jag på väg till skolan. På tåget (Lidingöbanan) var det många som var på väg till jobbet och många elever som skulle till skolan. Precis som det brukar vara på en vardagsmorgon.

Jag hoppade av på Kottla station och märkte att det var många flera elever än det brukar vara på måndagar. Jag frågade min kompis hur hon mådde och hon sa ”Ehh, lite trött på SL”. Då frågade jag varför och hon suckade ”bussen är försenad igen, tio minuter”.

Sedan när bussen kom då var det väl 130 elever som skulle på bussen. Men när jag skulle på fick jag och 15 andra som var på väg till skolan inte plats, så jag blev 15 minuter sen. Jag blev försenad till mitt jätteviktiga historiaprov som jag missade för att jag var för sen.

Om inte bussen är pålitlig kommer fler att ta bilen eller få skjuts av en förälder och det betyder mer utsläpp, köer och kanske mer bilolyckor.

Eleverna på Hersby gymnasium blir ännu mer drabbade eftersom när de kommer sent får frånvaro som gör att de inte får studiebidrag. Jag tycker att det är fel när det beror på SL att bussarna är sena och att eleverna vissa gånger inte ens har fått hoppa på bussen.

Varje vecka kostar det mig 350 kronor att åka tur och retur till skolan. Det är pengar som jag hellre vill lägga på annat om jag ändå ska behöva stressa varje dag med att inte hinna i tid.

Om jag räknar på att alla elever i min skola, Futuraskolan, åker med reskassa tur- och retur till skolan tjänar SL 101 500 kronor varje vecka. För dessa pengar borde SL  ha råd med större bussar med plats för alla elever som ska till Futuraskolan, Hersby och alla andra resenärer.

Så jag vänder mig till SL: Fixa er lokaltrafik så att vi elever får en chans att komma i tid till skolan, lära oss och få en bättre framtid.

Drabbad skolelev