”S: Fyra förslag för ökad trygghet”

Oppositionsrådet Eva Ullberg (S) vill se ett nytt polishus i Jakobsberg.
Oppositionsrådet Eva Ullberg (S) vill se ett nytt polishus i Jakobsberg.
Den senaste tidens våldsdåd på Söderhöjden och rapporter om ökad droghandel borde mötas med bland annat ett nytt polishus i Jakan och fler ordningsvakter. Det skriver oppositionsrådet Eva Ullberg (S) i en insändare.

De senaste veckorna har vi sett skjutningar på Söderhöjden och nåtts av rapporter om ökad droghandel i Jakobsberg. Det är inte bara en tragedi för alla anhöriga till de som drabbats, utan även för alla boende i Järfälla. Från styrets sida har det varit märkbart tyst, utöver att de har skyllt på regeringen.

Därför presenterar Socialdemokraterna nu fyra förslag för att bekämpa otryggheten och segregationen:

  1. Ett nytt polishus i Jakobsberg. Tack vare regeringens utbyggnad av polisutbildningen har vi nu rekordhöga nivåer av sökande och antagna till polisutbildningen. Det märker vi i Järfälla genom fler aspiranter och på sikt fler anställda. Därför har arbetet med ett nytt polishus i Järfälla påbörjats. Kommunen bör underlätta för polisen genom att avsätta en plats för polishuset, centralt i Jakobsberg med närhet till Söderhöjden.
  2. Kommunala ordningsvakter. Flera partier lovade att nya ordningsvakter skulle anställas i Järfälla. Men än har vi inte sett några. Ordningsvakter är ett bra komplement till polisen medan arbetet med förstärkningar pågår. Vi införde ordningsvakter 2018 och lägger nu från Socialdemokraterna ett förslag om att utöka anställa fler på fler platser i kommunen.
  3. En blocköverskridande kommunal enighet för att avskaffa EBO-lagen.  S har tagit ett nationellt beslut om att avskaffa EBO-lagen, som fördjupar segregationen. Men i riksdagen håller de borgerliga partierna emot. Det är därför glädjande att Järfällas moderater nu klargjort att de vill avskaffa EBO. I kommuner som Järfälla, som har tagit ett stort ansvar i flyktingmottagandet, bör vi ha en blocköverskridande enighet för att få riksdagen att skyndsamt riva upp EBO-lagen.
  4. En social bostadspolitik mot segregation. Vi behöver fler bostäder som folk har råd med. Därför måste Järfällahus fortsätta bygga bostäder samtidigt som vi stoppar ombildningar av existerande bestånd. På så sätt bygger vi bort trångboddhet och segregation.

Eva Ullberg, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Järfälla