Ge fotbollen en riktig idrottsplats

Ge de ungdomar som spelar fotboll bra förutsättningar, anser skribenten.
Ge de ungdomar som spelar fotboll bra förutsättningar, anser skribenten.

2 500 ungdomar spelar fotboll i fem föreningar i Danderyd. Runt dessa ungdomar finns syskon föräldrar, vänner och andra anhöriga som följer träningar och matcher. Det betyder att en väldigt stor andel av kommunens invånare på olika sätt har anknytning till ungdomsfotbollen.

Politikerna i Danderyd har dålig kunskap om ungdomsidrott och den verklighet som möter föreningslivet, tränare och aktiva. Föreningarna drivs av eldsjälar som sliter för att föreningar och anläggningar ska fungera. Eftersom kommunen är ointresserad av att bygga, äga och driva anläggningar så får de som är resursstarka ta medel ur egen ficka för att betala eller garantera att de lån föreningarna tvingas ta är säkrade. Det är en helt orimlig och ovärdig situation som grundar sig på värderingar som är otidsenliga.

Ungdomsfotbollen i kommunen har tack vare eldsjälarna tagit flera steg framåt i utvecklingen under senare år. Vi har i dag både en större bredd och en starkare topp och kan nu jämföra oss med de fyra stora föreningarna i Stockholm. Men vi saknar fortfarande ett starkt seniorlag där våra talanger kan utvecklas och fotbollen saknar stöd från Danderyds kommun som måste ge ungdomsfotbollen förutsättningarna med en idrottsplats som håller måttet. Att spela i division 1, Superettan eller Allsvenskan fungerar inte på de befintliga idrottsplatserna.

Vid Danderyds gymnasium finns både en naturgräsplan, en konstgräsplan. Vi Socialdemokrater har motionerat om att vi tillsammans ska utveckla arenan med läktare, omklädningsrum, hygienutrymmen och samtidigt göra anläggningen tillgänglig för alla. Vi tycker att 2 500 fotbollsspelande ungdomar är värda den uppmuntran.

Också övriga idrottsplatser måste rustas upp så att vi slipper se äldre personer ta med sig egna stolar när de vill se barnbarnen spela fotboll, att det finns skydd mot väder och vind, tillgång till toaletter för publiken.

Karsten Inde (S)